Se scumpesc asigurările de răspundere civilă auto în 2022. Șoferii care nu le achită la timp vor fi trași la răspundere


Orice șofer care circulă cu un automobil pe drumurile publice din România este obligat prin lege să dețină o asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA). În acest an polițele RCA se vor scumpi, un motiv pentru scumpire fiind și inflația.

De ce trebuie să deții o poliță de răspundere civilă auto (RCA)

Polița RCA acoperă eventualele pagube produse cu mașina altor persoane prin accidente de circulație. Șoferii care nu dețin o astfel de poliță sunt amendați sau chiar pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare a mașinii. La sfârșitul anului 2021 s-a stabilit ca asigurații să poată obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului. 

De ce s-au scumpit polițele RCA în 2022

În mare parte, specialiștii sugerează că majorările sunt cauzate de inflație, de criza economică cu care se confruntă România și de pandemia de Covid-19 care face în continuare ravagii din punct de vedere economic. În urma schimbărilor economice din ultimii doi ani pandemici, mai multe companii asiguratoare au intrat în faliment, lăsând piața din acest domeniu condusă de doar câteva firme mari. În acest context, prețurile pentru acest serviciu au crescut foarte mult. 

Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de mai multe factori printre care se numără firma cu care s-a încheiat contractul de asigurare și tipul automobilului asigurat. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent noile tarife de referință aferente asigurării RCA. În comparație cu prețurile de anul trecut, în  2022 majoritatea șoferilor vor fi nevoiți să scoată din portmoneu sume mai mari de bani pentru achitarea asigurării. 

Cine va plăti cel mai mult pentru asigurările RCA

Suma cea mai mare va fi achitată de șoferii cu vârsta mai mică sau egală cu 30 de ani care dețin mașini cu capacitatea cilindrică peste 2.500 de cmc, tariful RCA fiind de 3.080 de lei, comparativ cu 3.032 de lei în martie 2021 și 2.870 de lei în aprilie 2020. Șoferii sub 30 de ani care dețin autovehicule ce se află în categoria mașinilor cu o motorizare între 1.801 și 2.000 cmc vor fi nevoiți să plătească un tarif de 1.628 lei, comparativ cu 1.605 lei în luna martie a anului 2021 și 1.523 lei în aprilie 2020. Pentru comparație, șoferii cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani trebuie să achite pentru același tip de vehicule o taxă RCA în valoare de doar 1.036 lei.

Proprietarii de vehicule cu o capacitate cilindrică între 1.401 și 1.600 cmc, cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani înregistrează o creștere la 831 lei, de la 824 lei în martie 2021 și 832 lei în luna aprilie a anului 2020”, notează kanald.ro. 

Șoferii fără asigurare vor fi sancționați

În conformitate cu legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de Răspundere Civilă Auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, persoanele care nu dețin o poliță RCA pentru vehiculul pe care îl conduce va fi sancționat potrivit legii. Amenzile  prevăzute se învârt în jurul sumei de 1.000 de lei, însă pot ajunge cu ușurință la pragul de 2.000 de lei. 


Comentarii Facebook