Duminica 28 Aprilie

Se schimbă regulile pentru refugiații ucraineni. Câți bani vor primi de acum înainte de la Guvern


Se schimbă regulile pentru ucrainenii refugiați la noi în țară. Proiectul de hotărâre de guvern prin care se schimbă regulile pentru refugiați ucraineni a fost pus în dezbatere publică. Guvernul a motivat această încercare de a reduce ajutoarele în contextul în care piața chiriilor ar putea să fie afectată, pentru că familiile de ucraineni cu acest ajutor de la stat își permit să plătească chirii mult mai ridicate decât românii care aleg sau poate sunt nevoiţi să locuiască cu chirie.

O familie cu doi copii primește în prezent 4.400 lei. După ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a stabilit că trebuie schimbate regulile în baza cărora se acordă acest ajutor pentru refugiații ucraineni, a pus în dezbatere o hotărâre prin care avem noi cuantumuri. 

Guvernul vrea să acorde 2.000 lei de chirie pentru fiecare familie de ucraineni stabilită în România și pe lângă acești bani să mai acorde încă 650 de lei pentru hrană pentru fiecare persoană în parte, fiecare membru al familiei.

Dacă vorbim despre o persoană care a ajuns aici în România și este singură, nu are o familie în întreținere, atunci acea persoană va primi 2.000 lei, la care se vor adăuga 750 de lei, bani de hrană. 

Este o modificare pe care o face Guvernul în încercarea de a reduce cheltuielile cu ajutoarele pentru refugiați, în condițiile în care țările europene deja au renunțat să acorde aceste ajutoare. 

În prezent, statul plătește pentru refugiații ucraineni 100 lei pe zi, cu TVA inclus, pentru o singură persoană sau 230 de lei, dacă în aceeași cameră sunt cazate două sau mai multe persoane. 

Pe lângă acești bani, mai sunt 50 de lei de pe zi de hrană pentru persoane, în condițiile în care ele sunt cazate în instituțiile autorităților publice sau sunt cazate de operatori economici.

De asemenea, mai este o sumă de 20 de lei pentru hrană, dacă vorbim despre persoanele care sunt cazate de fundație. Această hotărâre de guvern a fost pusă în dezbatere publică și urmează să fie adoptată. 

În România avem aproximativ patru milioane de ucraineni refugiați care au traversat țara noastră de la începutul războiului până în prezent și o parte dintre ei au decis să se stabilească aici, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook