Vineri 13 Decembrie

Salubrizarea stradală și deszăpezirea în Cluj-Napoca a ajuns la firme din Buzău, Galați, Oradea și București

 

Licitația pentru contractul de salubrizare stradală și deszăpezire, pentru următorii 8 ani, contract cotat la o valoare de 30 de milioane de euro, a fost câștigată de firme din Buzău, Galați, Oradea și București.

 

Lotul 1 a fost câștigat de Asocierea RER Ecologic Oradea și SC Retim Ecologic Galați, iar lotul 2 de Asocierea RER Ecologic Buzău și RER Ecologic București. 

 

Avem un câștigător în urma soluționării contestației de către CNSC și de către instanță și pe baza deciziei instanței aceste firme au fost declarate câștigătoare. Aceste firme au lucrări similare în București, Timișoara, Oradea, Galați și Brăila. Sunt cei care fac salubrizarea stradală în aceste orașe. Acum urmează termenul de 10 zile pentru depunerea contestațiilor și vom vedea ce se întâmplă. Noi nu am făcut altceva decât să respectăm ce ne-au spus autoritățile statului în materie. Păcat de aceat dispută dintre ANRMAP și CNSC pe tema garanției de participare care unii au spus că nu trebuie să fie de 200 de milioane, iar alții că trebuie să fie simplu, nu 200 de milioane că 100. Până la urmă a fost tranșată decizia de către instanța de judecată și, în urma reevaluării, acesta este rezultatul”, a declarat primarul Emil Boc.

 

El a fost întrebat dacă îi convin acești câștigători, iar Emil Boc a spus că ”nu mai e de ce îmi convine mie, ci de ce spune legea. O licitație publică nu este viziunea primarului, ci a legii. Nu îi cunosc pe niciunii, în afară de firmele care lucrează deja în Cluj, care nu au mai câștigat. Legea trebuie să stabilească câștigătorii”.

 

Inițial licitația a fost câștigată de firma Supercom, din București. Licitația a fost contestată, iar Curtea de Apel Cluj a dispus refacerea licitației pe motiv că, potrivit contestației Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, compania câștigătoare, dar și alte firme participante la afacere, nu îndeplinesc condițiile necesare de calificare privind cifra de afaceri, respectiv de 100 de milioane de euro pentru fiecare la care licitează.

 

Astfel, companiile Supercom (câștigătoarea inițială a licitației), Rosal, Bratner și Polaris au fost descalificate din licitație, comisia de evaluare a Primăriei urmând să analizeze ofertele rămase.

 

Totuși, în fișa inițială de achiziții, ANRMAP a precizat că ”nu se poate impune operatorilor economici care depun oferte pe mai multe loturi îndeplinirea unui nivel cumulat al cifrei de afaceri”.

 

Ieri, instanța de judecată s-a pronunțat definitiv și a decis ca Primăria să reevalueze ofertele existente care sunt și rămân în continuare valabile, prin descalificarea firmelor Supercom, Bratner, Rosal și Polaris, care fuseseră puse în contestație.

 

Motivul exact al acestei decizii este cifra de afaceri. Noi am impus prin caietul de sarcini pe care l-am aprobat o cifră de afaceri de 100 milioane pe fiecare sector. ANRMAP, înainte de a da drumul la licitație trebuie să valideze fișa de achiziții, iar ANRMAP ne-a răspuns în felul următor: Nu se poate impune operatorilor economici care depun oferte pe mai multe loturi îndeplinirea unui nivel cumulat al cifrei de afaceri. Prin urmare, eliminați această mențiune din conținutul fișei de achiziții”. Dacă nu făceam acest lucru licitația nu mergea mai departe, iar în consecință, noi am eliminat și nu am cerut 200 milioane ci am cerut 100 milioane, conform deciziei ANRMAP”.

 

În contestarea licitației, CNSC-ul a avut următorul punct de vedere: ”Autoritatea contractantă ar fi trebuit să verifice, în situația depunerii ofertelor pentru ambele loturi, așa cum este cazul Supercom, dacă ofertanții îndeplinesc sau nu cerința de calificare privind cifra medie de afaceri de cîte 100 milioane de lei pentru fiecare dintre loturile la care au participat”. CNSC-ul, altă instituție a statului, vine și spune nu ați făcut bine, cum ați fi vrut voi inițial să faceți, să cereți câte 100 milioane pe ambele loturi și în consecință a decis anulare câștigătorului”, a explicat Emil Boc înaintea începerii ședinței Consiliului Local.

 

Boc susține că deciziile luate de Consiliul local și Primărie respectă indicațiile autorităților, precizând că ”până la urmă suntem victime colaterale ale disputei dintre CNSC și ANRMAP”.

 

Din punctul nostru de vedere, al activității de la Consiliul Local, al ceea ce am aprobat noi aici și al Primăriei, noi am procedat exact cum ne-au indicat autoritățile statului. ANRMAP ne-a indicat să cerem 100 de milioane, deși noi inițial am cerut să cerem 200 de milioane. În acest moment noi avem o singură oblicație, de a reevalua ofertele rămase valabile și să desemnăm un nou câștigător”, a punctat Boc.

Comentarii Facebook