Salariul minim de 850 de lei va fi discutat săptămâna viitoare de Consiliul Naţional Tripartit


Consiliul Naţional Tripartit va discuta în cadrul unei şedinţe, săptămâna viitoare, despre nivelul salariului minim garantat în plată.

Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa", a anunţat miercuri, că sindicatele pledează pentru suma de 850 de lei, privind salariul minim garantat în plată, dar că oferta Guvernului este de numai 800 de lei în acest moment.

"Luni, pe 7 ianuarie, am avut deja un contact informal cu ministrul delegat pentru Dialog Social, doamna Doina Pană, unde am pledat pentru un nivel de 850 lei al salariului minim garantat în plată, în vreme ce oferta Guvernului nu este decât de 800 de lei la această oră. Din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, din cei 4,3 milioane de salariaţi români, aproximativ 2 milioane sunt plătitori de taxe şi impozite, însă beneficiază concomitent de diferite tipuri de asistenţă socială, ceea ce pune presiune nejustificată asupra resurselor bugetului de stat. Tocmai de aceea, considerăm că dacă va există o creştere mai substanţială a salariului minim, concomitent cu o reducere a fiscalităţii, atunci va exista un câştig în ceea ce priveşte creşterea valorii de consum pe piaţa românească, care a avut foarte mult de suferit în ultima vreme", a afirmat Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.

Hossu a mai precizat că, în Uniunea Europeană, la ora actuală, România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte nivelul salariului minim garantat în plată, trecând astfel în urma Bulgariei. Acesta a mai adăugat că în ţara noastră, prevederile Cartei Sociale Europene, potrivit căreia raportul dintre salariul minim naţional şi salariul mediu naţional trebuie să fie de 60%, sau în situaţii de criză, de minimum 50%, nu sunt respectate. În România acest raport este acum de numai 35%.

Comentarii Facebook