Miercuri 24 Aprilie

Rusii de la Mechel Campia Turzii vor facilitati de la Guvern, dar nu promit ca reduc numarul de disponibilizati! 799 de oameni pleaca in somaj


Conducerea combinatului Mechel a cerut Consiliului Judetean (CJ) Cluj si Guvernului reesalonarea datoriilor, o suprataxa la exportul de fier vechi si sa fie anuntati cand sunt licitatii, pentru a participa.

Primarul municipiului Campia Turzii, Ioan Vasinca, a prezentat o serie de solicitari economice ale conducerii combinatului Mechel, in vederea redresarii situatiei financiare.

 

Rusii au anuntat ca in primele 10 luni ale anului 2011, combinatul a mers pe profit, dar in ultimele doua luni ale anului s-au inregistrat pierderi din cauza cresterii cu 80% a pretului la materie prima si la utilitati, de asemenea, gaz si curent. "Au spus ca au avut vanzari mici ca si cantitate si la preturi sub cele pe care si le-au stabilit. Asta si din cauza mijloacelor de transport. Se cunoaste ca a fost o iarna cu multa zapada si i-a incurcat si la aprovizionarea cu materie prima si la productie", a spus Ioan Vasinca.

"Vicepresedintele Consiliului judetean Cluj, Alexandru Coroian, le-a cerut sa apeleze la autoritati pentru a-i ajuta. S-a cerut ca produsele pe care le face Mechel sa fie folosite in lucrarile de investitie, la nivel local sau national si dansii sa fie anuntati pentru a participa la licitatii.

De asemenea, s-a vorbit despre vanzarea fierului vechi. Ei fac export cu fier vechi, dar ar dori ca prin Guvernul Romaniei sa se puna o suprataxa, asa cum pun alte tari, pentru Turcia. Acolo e o cerere mare de fier vechi si ar putea castiga firma Mechel din asa ceva.

 

Bineinteles ca la pretul gazului se lucreaza. Fiind dublat pretul anul trecut, la sfarsit, fata de restul anului, se lucreaza la liberalizarea pretului, dar acest lucru depinde de Guvern. Li s-a oferit si o reesalonare a datoriilor fata de statul romana si li s-a spus sa isi faca un calcul acolo unde au datorii pe care nu le pot plati sa le reesaloneze", a spus Iona Vasinca.

Oficialii Mechel s-au angajat ca vor reduce cheltuielile cu 29%, dar nu au promis ca vor reduce numarul de disponibilizati. Conducerea a anuntat ca, din luna iunie, 799 de muncitori vor fi trecuti in somaj.

"In 2012, dansii si-au facut o planificare a productiei pentru cei 1900 de angajati, dar, crescand preturile la materiale, gaz, au ajuns la concluzia ca la Campia Turzii trebuie sa reduca 799 de persoane, din luna iunie. Daca dansii vor gasi masuri de economisire a cheltuielilor, se va putea discuta despre o micsorare a acestui numar de disponibilizari. Au redus cheltuielile cu 20%. Ma refer la materialele auxiliare, pe care le folosesc in combinat, apa, energia electrica le dau la program, dar si de protocol sa le reduca toate cu 20%.

Nu se va mai lucra in schimbul 3, tocmai pentru economii din salarii si, de asemenea, sambata si duminica nu se va mai lucra.

De asemenea, si-au propus sa se aprovizioneze cu materie prima mai ieftina. Aici nu au decat o solutie fie din Ucraina, fie din Rusia, dar au spus ca trebuie sa faca unele calcule pentru a vedea daca va merita, dupa ce vor adauga transportul", a mai explicat Vasinca.

Saptaman viitoare va urma o alta intalnire, la sediul Consiliului Judetean Cluj, la care va participa si directorul Mechel pe Europa de Est, prefectul Florin Stamatian si un reprezentat din Ministerul Industriilor.

 

Rusii de la combinatul Mechel vand stadionul pe care joaca echipa SESO Campia Turzii

Mechel Campia Turzii disponibilizeaza 799 de oameni, dar niciun director! Vezi lista posturilor reduse

Comentarii Facebook