Românii se vor putea trata la privat cu banii dați la CNAS. Guvernul urmează să adopte o nouă OUG


Guvernul pregătește o ordonanță de urgență ce va permite tratarea pacienților la privat, cu banii din asigurarea de sănătate plătită statului. Măsura vine în condițiile în care sistemul sanitar a fost sufocat de presiune pandemiei de COVID-19. 

Banii CNAS ar putea acoperi și vizitele la clinicile private

Guvernul Cîțu urmează să adopte miercuri o ordonanță de urgență ce le va permite cetățenilor să se trateze la privat cu banii dați la stat, în asigurarea de sănătate.

Pacienții care doresc să se trateze la privat, cu banii de la CNAS, trebuie să își exprime consimțământul în scris, în timp ce clinicile private vor fi nevoite să afișeze public diferențele de bani pe care pacienții le vor achita din buzunarul propriu.

OUG pentru tratarea pacienților la privat cu banii dați la CNSAS

În situația în care asigurații optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferență prin Contractul-cadru, potrivit alin. (2^3).

(2^2) Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. (2^1) este afişată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte de către asiguraţi, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări”, se arată în textul OUG.


Comentarii Facebook