Românii consumă mâncare de import în valoare de 500 milioane EURO în fiecare lună



Un procent de aproximativ 70% din toată mâncarea care se vinde în România este provenită din import. Astfel, importăm de la porumb și grâu, la carne, fructe, dulciuri și cchiar pâine.

Românii cheltuie lunar pe mâncare 3,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă în jur de 780 milioane de euro, potrivit unei estimări realizate de Jurnalul Naţional.

Conform sursei citate, calculul are la bază datele referitoare la veniturile şi cheltuielile populaţiei, prezentate de Institutul Naţional de Statistică în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“, din care reiese că media generală a bugetului lunar alocat pentru asigurarea hranei este de 492,8 lei per gospodărie.

Din suma de 780 milioane de euro, 500 de milioane sunt cheltuite pe importuri, potrivit datelor statistice, ceea ce înseamnă că în ţară rămân în jur de 280 de milioane de euro, sub 30%.

Potrivit statisticilor, în luna octombrie 2015, România a importat produse agroalimentare în valoare de 545 milioane de euro. Jumătate din bani, 253 milioane de euro, s-au dus pe produse alimentare – preparate din carne, peşte, legume şi fructe, zaharuri şi produse zaharoase, băuturi alcoolice şi nealcoolice şi tutun, în timp ce alte 152,7 milioane de euro au fost cheltuiţi pe importurile de legume şi fructe proaspete, cafea, ceai şi cereale. De asemenea, 122,3 milioane de euro au fost cheltuite pe importul de lapte, peşte şi produse din carne.

Comentarii Facebook