Românii care au trecut pe piața concurențială de electricitate plătesc tarife mai mari decât cei de pe piața universală


Facturile românilor care au trecut pe piața concurențială  de electricitate sunt mai mari. decât cele achitate de cei care nu au urmat sfatul autorităților. 

Nu sunt oferte mai bune decât preţul de serviciu universal aplicat automat de la 1 iulie până la sfârşitul anului. Să aştepte noiembrie, când va veni notificarea de la furnizor în care va fi notificat privind preţul care va fi aplicat de la 1 ianuarie", spune Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE.

Până acum oficialii i-au îndemnat pe români să îşi schimbe contractele. ”Sunt multe oferte avantajoase în piaţă, care pot asigura oricărui consumator care până acum nu a semnat un contract concurenţial o reducere a facturii faţă de preţurile din serviciul universal”, a declarat Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE. ”Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă. Alegeţi cea mai bună ofertă. Nu staţi în piaţa serviciului universal", era îndemnul ministrului Energiei, Virgil Popescu, nu mai târziu de luna trecută.

Ministrul Energiei îşi susţine în continuare îndemnul şi are un mesaj pentru conducerea ANRE. ”Dacă s-ar concentra pe reglementarea pieţei mai mult decât să facă show televizat, poate că ar fi mai bine”, spune acum Virgil Popescu. Lucrurile stau aproape la fel și cu gazele naturale. Într-un an de zile tarifele au crescut cu 20 la sută. Ce au de făcut în această situaţie consumatorii?

Cea mai înţeleaptă situaţie este să nu facă nimic. Volatilitatea e atât de mare, încât a se muta astăzi de la un consumator la altul poate să ducă la riscul ca până ajungi să semnezi contractul să semnezi la un preţ mai mare decât cel pe care îl ai în momentul de faţă", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie. Premierul se mai gândeşte la o soluţie. Florin Citu vrea să blocheze preţul gazelor, deşi acum două săptămâni spunea că exclude varianta plafonării. Consumatorii ar putea primi un fel de compensare dacă tariful creşte peste un anumit nivel stabilit de Guvern.

"Orice măsura care ar putea fi luată acum ar trebui să aibă caracter temporar nu definitiv. Dacă în alte ţări s-a procedat în felul acesta probabil ca acele ţări a avut o raţiune. Simplul copy paste al unei măsuri dintr-o țară și aducerea măsurii în România nu reprezintă o soluție la problemă", a declarat Dan Schwartz, economist. Oricum pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie învoire de la Comisia Europeană. Până una alta, avem într-un final şi noi o lege a consumatorului vulnerabil, care a fost promulgata de președintele Iohannis. De la 1 noiembrie, aproape 500 de mii de gospodării ar urma să primească până la 500 de lei în sezonul rece, conform observatornews.ro.

Comentarii Facebook