Românii au făcut economie la mâncare, după ultimele scumpiri, arată datele INS


Românii au făcut economie la mâncare şi alcool, după scumpirile din ultima perioadă, însă nu îşi pierd apetitul pentru maşini şi motociclete, în ciuda traiului tot mai greu, arată cele mai recente date INS.

Vânzările de carburanţi au crescut spectaculos. S-a economisit însă din banii de mâncare, dar şi din cei pentru tutun şi alcool, arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). 

Românii consumă din ce în ce mai puţin, în special carburanţi şi produse alimentare. 

Conform datelor INS, în luna aprilie 2023, luna Sărbătorilor Pascale, atunci când de obicei se înregistrează creşteri substanţiale ale consumului, mai ales alimentar, românii au cumpărat mai puţin. 

Comparativ cu aprilie 2022, românii au cumpărat mai puţin carburant (-8%) şi mai puţine produse nealimentare. 

Alimentele s-au cumpărat doar cu 1,5% mai mult. Faţă de martie 2023, s-au cumpărat cu peste 6% mai puţine alimente şi băuturi.

Mai 2023 comparativ cu aprilie 2023

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 7,2%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+20,7%) și la vânzările de produse nealimentare (+8,8%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,6%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, în luna mai 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 3,2%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,2%), vânzările de produse nealimentare (+3,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,3%)", se arată în comunicatul INS.

Comentarii Facebook