Raport: Țările bogate din UE au primit majoritatea fondurilor pentru investiţii, în detrimentul Europei de Est

 

Cele mai bogate 15 state membre UE au atras aproape toate fondurile oferite până acum prin planul de investiţii de 315 miliarde de euro elaborat de Uniunea Europeană.

 

Conform raportului Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Italia, Spania şi Marea Britanie au primit cea mai mare parte din finanțarea proiectelor în infrastructură şi inovaţie. 

 

Planul de investiţii, lansat la jumătatea anului 2015, are rolul de a atrage fonduri private pentru finanţări, părţile cele mai riscante fiind acoperite prin Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), folosindu-se 21 de miliarde de euro din bugetul public, scrie Mediafax.

 

Până la sfârşitul lunii iunie 2016, au fost făcute investiţii de 104,75 de miliarde de euro din totalul de 315 miliarde de euro, a comunicat Banca Europeană pentru Investiţii (BEI). Planul de investiții ar urma să se încheie în 2018.

 

BEI exprimă preocupare că cele mai multe investiţii FEIS au fost efectuate în 15 cele mai bogate ţări membre UE, în detrimentul celorlalte 13 ţări mai sărace.

 

Este îngrijorător că portofoliul agregat al FEIS se concentrează preponderent (92%) în zona UE15, neglijând zona UE13 (8%)”, precizează raportul BEI.

 

Acest lucru este problematic, dat fiind că regiunile care sunt cel mai slab dezvoltate în Europa sunt în zona UE13, în ţări central şi est-europene”, precizează raportul.

Comentarii Facebook