Protecția Consumatorilor nu poate amenda un operator aerian străin, dacă nu are birou în România


Mai multe curse Wizz Air au fost amânate, dar Protecția Consumatorilor nu poate aplica amenzi, susține șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu.

Proiectul de lege PLx 776/2022 privind protecția drepturilor consumatorilor a fost adoptat de Senat, pe 14 decembrie 2022. A doua zi, a fost înregistrat la Camera Deputaților, fiind trimis la comisii. De atunci, se așteaptă raportul Comisiei de Industrii și Servicii. Legea a fost pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, pe 26 iunie, sub rezerva primirii raportului, care nu a sosit.

În calitate de autoritate competentă, ANPC are obligația de a soluționa, cu celeritate, în termene stabilite, cazurile transfrontaliere de încălcări ale prevederilor celor 20 de acte normative naționale.

Întrucât există posibilitatea ca anumite cazuri de investigare/asigurare a respectării legislației Uniunii care protejează interesele consumatorilor (…) să se dovedească ulterior a fi cazuri cu dimensiune transfrontalieră, este necesar ca ANPC să-și suplimenteze competențele pe care le are în prezent în vederea asigurării activității de control necesară supravegherii pieței la nivel național, inclusiv pentru a obține mijloace de probă”.

Fără promulgarea noii legi totul este în zadar. 

Comentarii Facebook