Protectia Consumatorilor Cluj: Bancile care au crescut dobanzile in mod nejustificat vor fi obligate sa le scada


Comisariatul Judetean de Protectie a Consumatorilor Cluj a chemat la discutii 22 de banci, in urma celor 230 de plangeri depuse de cei care detin un credit si sunt nemultumiti de nivelul dobanzilor.

"Vom cere bancilor sa reduca dobanzile la valoarea initiala a creditului, in functie de valoarea indicilor Robor, Euribor si Libor. In majoritatea situatiilor dobanda a fost majorata de la luarea creditului, fara ca persoana care l-a contractat sa fie intrebata", a declarat pentru Stiri de Cluj Mircea Radu, directorul adj. al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Cluj (CJPCC).

De asemenea, comisarii vor verifica ce comisioane percep bancile. "Este interzisa transformarea comisionului de risc, in comision de administrare si vom sanctiona lipsa notificarilor pentru semnarea Actelor Aditionale la contract, asa cum cere OUG 50/2010", a mai afirmat Mircea Radu.

Pana acum CJPC Cluj a primit 230 de reclamatii din partea clujenilor nemultumiti de nivelul dobanzilor. Astazi, au fost trimise 22 de invitatii bancilor care opereaza in Cluj, prin care sunt chemate sa isi prezinte punctul de vedere si sa le dea explicatii comisarilor de la Protectia Consumatorilor.

In prima faza, bancile cu probleme risca amenzi curprinse intre 20.000 si 100.000 de lei, iar institutiile care nu se conformeaza cererilor vor fi sanctionate cu amenda maxima de 100.000 de lei.

Comentarii Facebook