Proprietarii de câini riscă să fie amendați cu până la 10.000 de lei dacă nu respectă reglementările în vigoare


Proprietarii sau deținătorii de câini maidanezi riscă să fie amendați cu 10.000 de lei dacă nu respectă o serie de obligații, prevăzute prin lege. De asemenea, reglementările în vigoare stabilesc, fără drept de apel, că proprietarii de animale de companie trebuie să le asigure acestora condiții bune de trai și să nu le supună unor tratamente rele.

Proprietarii de câini maidanezi care nu-și sterilizează și microcipează animalele vor fi amendați cu sume care ajung  și până la 10.000 de lei. Conform OUG 155/2001, sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și a metișilor acestora este obligatorie. Actul normativ în vigoare stabilește obligația de a steriliza femelele la vârsta de patru – șase luni și masculii la vârsta de șase – opt luni.

Prin lege, se definește un câine de rasă comună drept orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate de specialiști. Iar un metis este câinele provenit din încrucișarea a două exemplare din rase diferite. În acest caz, sterilizarea este definită ca fiind operațiunea prin care se realizează suprimarea funcției reproducătoare a câinilor. Procedura de sterilizare a câinilor se poate face pe cale chirurgicală, de către un medic veterinar, sau pe cale chimică, tot de un specialist, cu produse omologate în Uniunea Europeană. Cei ce nu respectă obligația de a steriliza câinii din aceste categorii riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Proprietarii de câini au obligația să-i microcipeze

Mai mult, proprietarii sau deținătorii temporari ai unor câini trebuie să-i înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și să-i microcipeze la veterinar. Microcipul este un mijloc de identificare electronic (de mici dimensiuni). Acesta se implantează sub pielea animalului, în dreptul omoplaților, și conține un număr unic criptat sub forma unui cod de bare ce poate fi citit cu ajutorul unui dispozitiv electronic. Amenzile pentru neînregistrarea câinilor este cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.

Numărul microcipului este înregistrat de medicii veterinari, în mod obligatoriu, în carnetul de sănătate al animalului și în pașaportul acestuia. De menționat că deținătorii de câini sunt obligați să aibă asupra lor carnetul de sănătate, atunci când ies în spațiile publice.

Recent a fost modificată legislația privind protecția animalelor și a fost înăsprite pedepsele pentru tăierea urechilor, a cozii sau îndepărtarea chirurgicală a ghearelor unui animal. Pe de altă parte, stăpânii care nu oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală riscă amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei, după cum relatează avocatnet.ro.

Comentarii Facebook