Prețurile vor rămâne mari, chiar dacă inflația din România scade! Experții economici explică fenomenul
Analizând datele furnizate de instituțiile statului, am putea fi tentați să credem că viața în România devine mai bună. Salariul mediu net a crescut cu aproape 13% în acest an. Cu toate acestea, există o problemă majoră: prețurile au crescut și ele, iar în multe cazuri aceste majorări sunt semnificative. Iată care sunt cele patru motive pentru care prețurile vor rămâne ridicate chiar dacă inflația în România scade.
În primul rând, se adânceşte foarte mult prăpastia între ce bani avem la buget şi nevoile reale fiscale, aşa că guvernul împrumută bani. Până acum, am ajuns la o datorie publică de peste 52% din PIB, iar datoriile trebuie plătite. Asta înseamnă o cere mare din economia autohtonă care se va reflecta în creşterea preţurilor, în special în sectoarele locuinţelor şi bunurilor de larg consum.
Al doilea motiv pentru care vom avea preţuri mari multă vreme este reprezentat de materiile prime care, din cauza tensiunilor geopolitice, vor fi tot mai scumpe. La asta se adaugă şi preţurile în creştere la gaze, curent şi, de aici, produsele finite vor deveni mai scumpe.
Al treilea motiv care duce la scumpiri este seceta şi impactul ei asupra agriculturii. Este secetă la noi în ţară, dar este secetă şi la alţii. Producţia mai mică duce la cerere mare şi, evident, la creşteri substanţiale de preţ - de la pâine, ulei sau zahăr, până la cafea sau fructe.
Al patrulea motiv, unul pe care autorităţile îl bagă prea puţin în seamă, este adâncirea declinului demografic. La fiecare 10 ani pierdem un milion de locuitori, ca efect al emigrației sau sporului natural. Cu o populaţie tot mai scăzută şi mai îmbătrânită, scade productivitatea şi vârsta de muncă. Şi acest fenomen se vede în economie prin preţuri mari, scrie Antena 3 CNN.
1 Comentariu
Povesti de doi lei. Avem inflatie pentru ca trebuie sa plati.q salarii excesive unei armate nejustificat de mari de bugetari.
De exemplu in orice primarie de comuna sunt angajati cel putin 6-7 oameni in birouri in conditiile in care sunt maxim 2-3 contribuabili care grec acolo intr-o zi.