Duminica 4 Decembrie

Prețul imobilelor românești umflat cu zeci de mii de euro. Cât valorează de fapt un apartament de 55 metri pătrați


Piața imobiliară din România pare să încetinească ritmul galopant. De la aproape 75.000 de locuinţe vândute în decembrie anul trecut, numărul a scăzut la jumătate în prima lună din 2022. Este o scădere considerabilă faţă de ianuarie 2021. 

Vorbim despre un minus de peste 9.000 de locuinţe vândute, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. De asemenea, se observă și o supraevaluare a imobilelor, prețul unui apartament scos pe piață acum fiind de fapt cu zeci de mii de euro mai mare decât ar trebui.

De ce în ianuarie 2022 s-au cumpărat mai puține locuințe în România

Debutul anului e mai dificil din perspectiva căutării apartamentelor, a vizionării, e și vacanță prelungită după sărbători. Chiar dacă în ianuarie sunt tranzacții mai scăzute, anul acesta avem un minim istoric. Se întâmplă din cauza scumpirii dobânzilor. Lumea devine mai conștientă de ce înseamnă un credit pe 30 de ani cu ocazia acestor fluctuații de dobândă”, a declarat Iancu Guda, realizatorul emisiunii "Banii în mişcare", la Digi 24

Chiar dacă băncile fac simulări care ar fi rata dacă dobânda crește, oamenii devin conștienți când plătesc efectiv sau constată la simularea unui nou credit că rata e mai mare, așa că din ce în ce mai puțini își permit să cumpere o locuință. Decizia vine și în contextul în care avem scumpire la energie, gaz combustibil, produse alimentar și  materii prime. Un alt factor care îi oprește pe români să investească în imobiliare în această perioadă a anului, este că venitul disponibil la sfârșitul lunii e mai mic. 

Nu trebuie să ne luăm doar după valorile imobiliarelor văzute pe piață, valoarea oricărui activ este cât produce de fapt

În cazul unui apartament, cât produce? Vorbim în acest caz de chirie. Să fim conștienți cu cât l-am putea închiria - chiar dacă nu o facem - pentru că asta ne da valoarea. Luăm chiria lunară, știm cât se poate încasa, o înmulțim cu 12 luni, înmulțim cu 15 ani și asta e estimarea de încasări pe care o poate produce un apartament în 15 ani. Noi trebuie să recuperăm investiția în 15 ani. Apoi, scădem 20%, luăm în calcul că apartamentul nu va fi închiriat mereu, apoi ținem cont de cheltuielile de întreținere, taxe, explică Iancu Gud.

Prețul cu care se vinde un apartament de 55 metri pătrați în București – între 100.000 și 110.000 de euro și unul similar în Cluj-Napoca – până la 130.000 de euro. Făcând calculele enunțate anterior pe baza unui apartament de 55 de metri pătrați, vedem că nu atât valorează. Este o diferență de 30.000 de euro între ce se pune pe piață și cât e valoarea concretă. Ajungem să cumpărăm supraevaluat, deși la un moment dat piața se corectează. Supraevaluările nu pot rezista la nesfârșit", a mai adăugat prezentatorul. 

Comentarii Facebook