Prețul energiei electrice pe bursă în iulie 2022 a ajuns să fie de patru ori mai mare decât anul trecut


Prețul energiei electrice pe bursă în luna iulie 2022 a avut o valoare de patru ori mai mare decât prețul mediu înregistrat în aceeași perioadă a anului 2021. 

Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM (Piața pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 1.813 lei pe MWj în luna iulie 2022, valoare de patru ori mai mare față de prețul mediu înregistrat în aceeași lună a anului trecut, respectiv 462 de lei pe MWj, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului Bursier. 

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 4,35 miliarde de lei în luna iulie, în creștere cu 364% față de aceeași lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacțiilor a crescut cu 18%, până la 2.352.019 de MWh

Cota de piaţă a PZU a fost de 52% în iulie anul acesta, faţă de 41% în iulie anul trecut. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 337 de participanţi, dintre care activi au fost 210.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.


Comentarii Facebook