Cel mai scump produs din ultimul an, a început să se ieftinească. În doar o luna, preţul a scăzut cu 13%


Cartoful, produsul cu cea mai mare creștere a prețului în ultimul an, a început să se ieftinească. În numai o lună, prețul a scăzut cu 13%. În plin sezon de recoltă, producătorii sunt dispuși să mai negocieaze ca să nu rămână cu marfa vândută. Pe dealurile din sudul țării, unde culturile nu au fost distruse complet de secetă, producția a ajuns, însă, la jumătate față de anul trecut. 

Un fermier din Gorj a plantat cartofi albi și roșii. Acum, când sezonul de recoltă a început, bărbatul nu găsește oameni să muncească cu ziua, așa că,  întreaga familie pune umărul la lucru. Cartofii sunt scoși din pământ cu sapa. Nu e ușor, dar oamenii se bucură că au ce aduna de pe deal. 

Vin oamenii şi iau de acasă pentru că ştiu că noi folosim gunoi de grajd, nu folosim chimice. În rest, aşteptăm de la Dumnezeu să ne ajute cu ploaia. În agricultură, e o loterie”, declară fermierul gorjean. 

Producția agricolă din România s-a înjumătățit din cauza secetei

Într-un an bun, recolta de cartofi era de 30 de tone la hectar. Acum, din cauza secetei, producţia s-a înjumătăţit. „Producţia este mai mică, dar nu este calamitată din cauza efectelor negative ale lipsei de apă din sol”, a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj. Cu toate acestea, în pieţe, tarabele sunt pline de cartofi de toate soiurile. În Târgu Jiu, de exemplu, un kilogram costă între trei şi cinci lei. Deşi preţurile sunt mai mici decât în iunie, clienţii nu se prea înghesuie să cumpere.   

Marii producători investesc în utilaje ca să-şi uşureze munca, dar tot stau la mila vremii. „Dacă am avea un sistem de irigaţii, ca să putem iriga şi noi pe viitor. Asta ar trebui să facem, că viitorul nu arată bine. Dacă nu avem un sistem de irigaţii, nu se poate face nimic”, a declarat un producător local. Potrivit statisticilor, în ultimul an, aproape toate legumele s-au scumpit. Comparativ cu 2021, acum costă mai mult cu aproape 40%.


Comentarii Facebook