Povestea restaurantului Transilvania din Munchen: Am reușit să punem steagul României! Nu totul se rezumă la bani!


Un român din Jibou, Sălaj, a plecat să caute un trai mai bun în Germania, alungat de greutățile din România, iar după ani de încercări a reușit să își facă propriul restaurant, alături de un alt conațional și ajutat de alți români de suflet.  

Marius Dobai a plecat din Jibou în 2014 și de atunci este în Germania, la Munchen, unde a deschis un restaurant numit Transilvania, un restaurant unde vin mii de români din toată Germania.

Marius Dobai a muncit în orașul Jibou de la la vârsta de 18 ani și până la vârsta de 33 am lucrat, îm diferite restaurante. ”Din cauza sistemului din România, în anul 2014, am ales să plec în Germania, o țară despre care nu știam foarte multe lucruri. Am mers la risc cu un simplu bagaj și cu 100 euro în buzunar, ajungând la Munchen, în capitala Bavariei. Am muncit la un restaurant nemțesc, făceam curățenie și eram câte o dată și spălător la bar. Neștiind limba germană, mă înțelegeam prin semne sau cu ajutorul google translate. În acest restaurant am muncit 4 luni după care am hotărât să plec deoarece patronul restaurantului nu dorea să îmi facă actele necesare pentru a putea rămâne în Germania.

Am mers la un hotel renumit in Munchen, unde m-am angajat ca și cleaner. Făcem curățenie în camerele de hotel. În acest hotel am cunoscut foarte multi romani, deoarece toți care făceam curat în camere eram români. Mi-am văzut de muncă mea, am oferit respect și mi-am câștigat simpatia multor oamenii. 

În acest hotel am avut un coleg îl cheamă Ionuț Baranescu, nascut in Cisnadie, județul Sibiu, și vedeam ca acest băiat își dorea ceva mai mult de la viață, nu doar să facă curățenie în hotel”, a povestit Marius.

Cei doi români au pus bazele primului restaurant, dar lucrurile s-au dovedit a fi mai grele decât au estimat ei, iar naționalitatea nu le-a fost de ajutor. ”Am hotărât împreună să deschidem un restaurant, eu având experiența acumulată în România în domeniul gastronomic. Am deschis primul restaurant, numit Jack's. Cu greu am obținut acest restaurant și cu mulți bani. După 5 luni, am hotărât să închidem restaurantul deși românii veneau într-un număr foarte mare, dar proprietari restaurantului, a clădirii, de naționalitate nemți, nu vroiau să accepte clienți români, angajați români… Timp pe un an de zile de la închiderea restaurantului am avut diferite programări pentru alte restaurante, dar eram refuzați pe motiv că eram români și că un restaurant românesc nu o să functioneze niciodată în orașul Munchen. Speranțele începeau să scadă în găsirea unei noi locații, dar într-o zi am găsit un anunț pe un site pentru preluarea unui restaurant”, a adăugat românul.

Ceea ce au găsit cei doi a fost o adevărată mină de aur, și niște proprietari care nu s-au uitat la naționalitate, ci la pasiune și seriozitate. ”Ne-am prezentat la acest restaurant fără nicio speranță că îl vom putea prelua, deoarece erau foarte mulți care erau interesați de aceasta locație. Era vorba de o bază sportivă. După 2 zile de la discuția avută cu președintele acestei baze sportive primim un telefon tocmai de la președintele bazei sportive, prin care ne anunța că dorește să ducem toate documentele (diplome, cursuri, experiența, CV) la restaurant. Ne prezentăm cu o imensă bucurie în suflet și primim vestea pe loc că acest restaurant îl putem prelua noi. În luna iunie 2018, am semnat contractul și în luna august 18 am făcut deschiderea cu peste 100 de invitați. Restaurantul are o capacitate de 170 locuri, o sală de tragere cu pistoale, 3 terenuri de fotbal, o sală de sport, loc de joacă pentru copii, 60 locuri de parcare, 3 apartamente de serviciu. Restaurantul Transilvania merge foarte bine. Avem clienți care vine de la sute de km. Într-un an de zile am reușit să organizăm peste 105 evenimente, am reușit să punem steagul României atât pe terasa, cât și în incinta restaurantului, un lucru de care sunt foarte mândru. Văzând că avem foarte multe nunți, botezuri și diferite evenimente private am hotarat sa înființăm o formație numită Transilvania, la care solist este Ionuț, de care sunt foarte mândru să văd că și-a îndeplinit visul.

Bineînțeles că până să ajungi să cunoști multă lume trebuie să te prezinte cineva, iar acel cineva pentru mine a fost soră mea de suflet Adriana Tillich, o doamna stabilită în Germania de peste 20 de ani, o femeie extraordinară care face lucruri frumoase pentru românii din Munchen și nu numai. Dânsa este fondatoarea ansamblului Ciuleandra Munchen, un ansamblu din câțiva tineri frumoși care reprezintă cu mare mândrie steagul și portul românesc în toată Germania”, a mai completat Marius.

Finalul poveștii aparține învățămintelor și sfturilor. ”Dragii mei, vă spun sincer că nu este ușor să o iei de la zero într-o țară străină fără să stii limba sau să ai pe cineva, dar  totul este posibil atunci când ai credință în Dumnezeu și cand îți dorești cu adevărat ceva, aceea dorință se va îndeplini. Bucuria cea mai mare a mea, a unui simplu om, este atunci când la evenimentele organizate de mine vad zâmbete și fericire pe chipul oamenilor. În această viață nu totul se rezumă la bani. Vă mulțumesc că ați ascultat povestea mea și nu uitați că, oricând veți trece prin Germania, vă aștept cu mare drag la Transilvania Restaurant, un loc unde sunt bineveniti toți români, un loc pe care clienții îl numesc ACASĂ.  Va multumesc al vostru Salajean Marius”, a încheiat povestea românul plecat din Germania cu 100 de euro în buzunar.

81228810_497926044178035_6850457589986099200_n.jpg

Foto: Totul de la Revelionul 2020 (Vezi mai jos și video de la petrecerea de Anul Nou)

Comentarii Facebook