Polonezii isi apara tramvaiul propus pentru a fi cumparat de Primaria Cluj-Napoca VIDEO si FOTO


Reprezentantii firmei poloneza PESA sustin ca tramvaiele, care ar urma sa fie cumparate de Primaria Cluj-Napoca, respecta caietul de sarcini si nu inteleg de ce licitatia a fost contestata.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a dispus refacerea licitatie pentru ca nu a fost respectat caietul de sarcini, intrucat prima usa a tramvaiului nu ar fi dubla, ci simpla.

Reprezentantii firmei PESA, constructorul tramvaielor si castigatorul licitatiei organizata de Primaria Cluj-Napoca, sustin ca tramvaiul SWING are patru usi duble, dar si doua usi simple in partea din fata si din spate a tramvaiului.

"Acea usa de care se face multa discutie nu este o usa suplimentara, ci este o usa care ii asigura vatmanului securitate si accesul in situatii in care trebuie sa coboare independent, blocand in acelasi timp pasagerilor posibilitatea sa coboare in momentul in care este interzisa coborarea din tramvai, dand in acelasi timp posibilitatea vatmanului de a opera in cabina pasagerilor.

Aceasta solutie tehnica este rezultatul unor cercetari si tendentie in orice constructie de tramvaie din lume. Din punct de vedere legal, noi am asigurat aceasta conditie minimala si tot ceea ce se poate specula este asigurat prin definitia caietului de sarcini si a raspunsurilor la clarificari pe care le-a adresat in timpul cuvenit", a declarat Liviu Pecican, directorul de marketing al firmei PESA.

Usa din spate este folosita de pasageri pentru evacuarea pasagerilor. "Usa simpla din spate este o usa special amenajata pentru a decongestiona rapid spatele tramvaiului. Este o solutie foarte eficienta. Tot in spatele tramvaiului este un pupitru special pentru manevre ale vatmanului in cazul in care tramvaiul se afla la depou sau in situatie de avarie in traseu.

Usa din fata, prin deschiderea usii cabinei vatmanului, blocheaza accesul pasagerilor catre unica usa din fata si atunci aceasta devine numai a vatmanului cu comanda din interior sau din exterior. In aceasta perioada, cand pasagerii nu au voie sa coborae din tramvai, accesul este blocat", a mai explicat Pecican.

Reprezentantii firmei PESA sunt mirati de faptul ca CNSC a decis anularea licitatiei. "Suntem foarte mirati pentru ca aceasta solutie este cu mult evoluata tehnic si de siguranta, aceasta usa prin constructia impusa tramvaiului asigura si o manevrabilitate a tramvaiului in curbe si alte situatii de tipul acesta. Aceasta usa permite un acces suplimentar pentru pasageri si o siguranta deosebita pentru vatman", a mai spus Pecican.

Primaria Cluj-Napoca a decis sa atace la Curtea de Apel decizia CNSC si sa nu refaca licitatia.

 

Primaria Cluj-Napoca va contesta la Curtea de Apel anularea licitatiei privind achizitia de tramvaie din Polonia

Comentarii Facebook