Petrom, Rompetrol, LukOil risca o amenda de 280 milioane de euro


Cei mai importanti benzinari din Romania risca o amenda de 280 de milioane de euro. Sanctiunea ar urma sa fie aplicata de Consiliul Concurentei.

In 2009, companiile s-au inteles si au scos de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium, riscand acum o amenda de pana la 5% din cifra de afaceri realizata pe anul 2010, scrie money.ro.

Cele mai importante companii de pe piata, Petrom, Rompetrol si LukOil, au avut o cifra de afaceri de 5,64 miliarde de euro in 2010, iar amenda se ridica la 282 de milioane de euro.

Cea mai mare amenda va reveni Petrom, 160 de milioane de euro. Rompetrol Downstream risca o amenda de 70 de milioane de euro la afaceri de 1,4 miliarde de euro, iar LukOil poate primi o sanctiune de 52 de milioane de euro la afaceri de 1,04 miliarde de euro.

De asemenea, compania OMV va fi sanctionata la pachet cu Petrom, MOL va primi o amenda de 30.5 milioane de euro, iar Agip va trebui sa achite 4,9 milioane de euro.

"Exista o posibilitate destul de mare sa se dea o amenda de 4-5%. Amenda maxima pentru cartel este de 10% insa, in acest caz, cred ca va fi data una pentru o fapta de gravitate medie. Maxim 5%, nu mai putin de 3%”, ne-au spus sursele. Sumele primite de fiecare companie pot diferi usor fuctie de circumstante atenuante ori agravante. O situatie agravanta este, spre exemplu, initierea discutiilor privind o intelegere de catre una dintre companii. Amenda va fi anuntata fie luna viitoare, fie in ianuarie, dupa ce se primeste un raspuns oficial din partea companiilor implicate", au precizat surse de pe piata.

Comentarii Facebook