Pensie anticipată 2021. Ce trebuie să faci ca să poți ieși mai repede la pensie


Pensie anticipată 2021. În 2020, femeile și bărbații puteau ieși mai devreme la pensie dacă îndeplineau condițiile privind stagiul de cotizare. Legea se schimbă complet începând cu septembrie 2021. Vestea bună este că românii pot beneficia de pensia anticipată și anul acesta, pentru o perioadă de 8 luni, pentru ca din septembrie 2021 să existe doar pensii anticipate parțial.

Din 1 septembrie 2021 stagiul minim de cotizare cerut pentru pensia la limită de vârstă va fi de 15 ani, dar nu conține stagii asimilate, adică va trebui realizat numai prin cotizare (angajat, PFA, AF sau Contract de Asigurare Socială)

Pensie anticipată 2021. Legea pensiilor aduce o lovitură celor care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare

Potrivit pensiamea.ro, proiectul legii pensiilor ce va intra în vigoare din 1 septembrie 2021 aduce o crâncenă lovitură pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, astfel la articolul 15 aliniatul 1-4, stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 (condiții deosebite sau speciale) nu mai reprezintă stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv (așa cum este acum), deoarece noua lege încadrează cele 3 luni primite pentru un an în grupa 2 sau 6 luni primite pentru grupa 1 de muncă ca fiind perioade asimilate,

Spre exemplu, o persoană care avea 10 ani de muncă în grupa 1 (miner de exemplu) mai primea încă 5 ani stagiu de cotizare în condiții normale cu care cumula minimul de 15 ani necesar pentru accesarea pensiei la limită de vârstă, acum la stabilirea stagiului de cotizare vor fi recunoscuți doar 10 ani, care urmare un asigurat care până acum se putea pensiona cu 10 ani în grupa 1, din 1 septembrie 2021 nu mai poate.

Pensie anticipată 2021. Cine poate să o obțină

Acest lucru este posibil dacă beneficiarii optează pentru o pensie anticipată sau pentru una anticipată parțial. Astfel, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii oferă românilor posibilitatea să iasă mai devreme la pensie.

Cetățenii pot opta pentru pensia anticipată care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată la care are loc o diminuare a pensiei până când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu.

Pensie anticipată 2021. Pensia anticipată la femei

Femeile pot ieși anticipat la pensie cu maximum cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula încă cu nicio altă reducere din lege.

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani, iar vârsta standard de pensionare este de 63 de ani. Însă, la aceste valori se va ajunge treptat abia în 2030 prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor.

La începutul acestui an, valorile au crescut față de anul 2019 cu o lună, astfel încât vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și trei luni, iar stagiul complet este situat la 31 de ani și trei luni. Până la finalul anului 2020 aceste valori vor continua să crească, vârsta standard ajungând la 61 de ani și cinci luni, iar stagiul complet la 31 de ani și cinci luni.

Trebuie știut că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă.

Pensie anticipată 2021. Pensia anticipată parțial la femei

Pentru femeile care vor să se retragă din câmpul muncii, la pensionarea anticipată parțială e nevoie de un stagiu de cotizare ceva mai mic, însă aceasta atrage după sine penalități.

Potrivit Legii nr. 263/2010, pensia anticipată parţială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare femeilor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

La fel ca în cazul pensiei anticipate, la acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere legală. Odată ce au fost îndeplinite condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează din oficiu.

Pensie anticipată 2021. Pensia anticipată la bărbați

Bărbații se pot pensiona anticipat cu cel mult cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dar numai dacă au ajuns la un stagiu de cotizare de 43 de ani (cu opt ani mai mare față de stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani).

La fel ca în cazul femeilor, reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege. Mai mult, nici în cazul bărbaților pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită.

Vârsta standard de pensionare a unui bărbat în România este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ceea ce înseamnă că dacă un bărbat vrea să se pensioneze anticipat nu o poate face mai devreme de 60 de ani. În același timp, acesta trebuie să fi atins un stagiu de cotizare de cel puțin 43 de ani, conform avocatnet.ro.

Pensie anticipată 2021. Pensia anticipată parțial la bărbați

Pensionarea anticipată parțială se poate obține de către bărbați cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare (65 de ani), dacă și numai dacă s-a cotizat la stat o perioadă între 35 și 43 de ani. La fel ca în cazul femeilor, pensionarea de acest fel duce la o diminuare a pensiei până la momentul când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu. Mai mult, la acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere legală, întrucât acordarea acestei pensii presupune oricum „ieșirea” din muncă mai devreme decât ar trebui.

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Pensie anticipată 2021. Condiții și acte necesare solicitate de Casa Națională de Pensii - GHID pentru pensionarea anticipată

Vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt stabilite în raport de luna și anul naşterii (Anexa nr. 5-1 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie NU nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate NU se iau în considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare în care asiguratul:

a. a beneficiat de pensie de invaliditate;

b. a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

c. a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

Perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă se au în vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat.

Pensie anticipată 2021. Actele necesare solicitării pensiei anticipate

Cerere pentru înscrierea la pensie anticipată (anexa nr. 6 la norme);

- carnetul de muncă (original şi copie);

- carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

- carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată;

- actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie;

- livretul militar (original şi copie);

- diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;

- dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;

- adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original (anexa nr. 15 la norme);

- adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale , în original (Anexa nr. 12, Anexa nr. 13, Anexa nr. 14 la norme);

- procura specială pentru mandatar, original şi copie;

- acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

- dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original), cu excepția celor care, potrivit legii, au dreptul să cumuleze veniturile aferente acestei categorii de pensii cu alte venituri;

- alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Pensie anticipată 2021. Stabilirea pensiei anticipate

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei, începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare. Pensia anticipată se cuvine de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii şi se plăteşte de la data încetării calităţii de asigurat, după caz (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

Pensie anticipată 2021. Modalităţi de plată a drepturilor de pensie anticipată 

Drepturile de pensie se plătesc lunar, în funcţie de opţiunea pensionarului:

- prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie;

- în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie (lista bănci).

Pensie anticipată 2021. Trecerea de la pensia anticipată la pensia pentru limită de vârstă

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă, din oficiu, şi se recalculează prin valorificarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare, după caz, a plăţii pensiei (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

Pensie anticipată 2021. Recalcularea şi revizuirea pensiei anticipate

Pensia anticipată se poate recalcula:

- prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare realizate anterior înscrierii la pensie, dar care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia,

- în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia

Noile drepturi recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Documente necesare:

- Cerere privind recalcularea pensiei;

- talon de pensie;

- actul de identitate al solicitantului: BI/CI

- adeverințe pentru valorificarea eventualelor venituri/sporuri cu caracter permanent/stagii de cotizare realizate anterior perioadei de 01.04.2001 și nevalorificate la stabilirea drepturilor inițiale.

Stagiile de cotizare realizate după data acordării drepturilor de pensie anticipată, în condiţiile suspendării, după caz, a  plăţii acestora, se valorifică doar la momentul trecerii la pensia pentru limită de vârstă(vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

Revizuirea pensiei anticipate se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situaţia în care, ulterior stabilirii/plăţii pensiei se constată diferenţe între sumele stabilite şi /sau plătite şi cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie  de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe.

 Suspendarea plăţii pensiei anticipate se face începând cu luna următoare celei în care:

- pensionarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenţie de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit prevederilor acesteia pensia se plăteşte de către celălalt stat;

- pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate, realizează venituri lunare:

a. în baza unui contract individual de muncă;

b. în baza unui raport de serviciu;

c. din activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi ca membri cooperatori într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

- la cererea pensionarului.

Pensie anticipată 2021. Încetarea plăţii pensiei anticipate

Plata pensiei anticipate încetează începând cu luna următoare celei în care:

- pensionarul a decedat;

- pensionarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale în temeiul cărora i-a fost acordată pensia.

Pensie anticipată 2021. Reluarea plăţii pensiei anticipate se face la cerere 

- începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plăţii pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată;

- începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia  s-a făcut după expirarea termenului de 30 de zile;

- de la data suspendării la cerere, numai dacă, între data suspendării şi data reluării plăţii nu a intervenit, conform legii, o altă cauză de suspendare sau de încetare a plăţii, cu respectarea termenului general de prescripție.

Pensie anticipată 2021. Retragerea cererii de pensionare şi anularea deciziei de pensie anticipată

Cererea privind acordarea drepturilor de pensie poate fi retrasă de persoana care a depus-o, oricând până la emiterea deciziei de pensie. Decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului, în termen de 30 de zile de la comunicare.


Comentarii Facebook