Miercuri 24 Aprilie

Patron de fabrică din Cluj: Prețul la gaz s-a dublat de două ori în acest an. Unde e creșterea economică?


Patronul unei mici fabrici din Apahida a relatat problemele colosale cu care se confruntă în acest an, care ar putea să ducă la închiderea afacerii lui, dar nu numai. Este imposibil să suporte din nou dublarea prețului la gaze, fără să majorarea prețurilor de producție.

Prețul gazelor naturale furnizate s-a dublat o dată în iunie, iar acum a primit notificare că va crește cu circa 120%. ”În luna mai mi s-a majorat de la 60 la 110 de lei/MWh, iar în 2 septembrie am primit notificare că prețul va crește la 260 de lei/MWh. Am sunat la 7 firme care furnizează gaze, dar peste tot este la fel. Sunt disperat pentru că nu știu cum voi acoperi dublarea prețului. Este haos. Mi s-a explicat că așa este prețul la bursa europeană și că nu sunt soluții. Ba mai mult am fost anunțat că este posibil ca din ianuarie să ajung la un tarif de 350 de lei/MWh.

Economia merge foarte bine. Nu am cuvinte să explic cât sunt de disperat. Dacă măresc prețul la produse, nu mai am unde să vând marfa. Voi căuta soluții, dar nu am multe speranțe”, ne-a relatat Florin P, managerul unei fabrici din Apahida. 

Acesta nu exclude să fie nevoit să închidă firma, dacă statul nu intervine cumva pe piață.

Analiștii s-au înșelat în privința prețului la gaz

În luna iulie 2021, o analiză a Asociației Energia Inteligentă anunța  o creștere de 4,43 ori a prețului gazelor naturale marfă în ultimul an, gaze vandute pe BRM. Această creștere a prețului gazelor naturale va aduce scumpiri în lanț la toate produsele, creșteri care probabil vor fi cuprinse între 10 – 30%.

Tranzacțiile realizate pe BRM cu vânzare în semestrul 2 din 2021, arată că această tendință a creșterii prețului va continua și în trimestrul 4 2021, probabil atingându-se apogeul în primul trimestru din 2022, când prețul este posibil să depășească valoarea de 200 lei/MWh.

Se pare că deja prețul a depășit prognoza pentru finalul anului 2021. Problema este că guvernanții în loc să explice ce s-a întâmplat și să găsească soluții se laudă cu o creștere econimică de 13% și nu dau soluții firmelor.

După fabrici, urmează să aibă probleme consumatorii casnici, pentru că iarna consumul de gaze naturale explodează.

Care ar fi cauza majorarii prețurilor

Această creștere din ultimele luni pare inexplicabilă însă are o cauză. Este vorba de creșterea importurilor din Rusia.

Potrivit rapoartelor zilnice transmise de Transgaz, operatorul național de transport gaze naturale, azi avem un nivel al importurilor asemănător celui din iarnă, atunci când se recurge la achiziții suplimentare din cauza vremii reci. Pe 10 mai, de exemplu, pe la Negru Vodă au intrat 94.764 MW. Au fost zile în ianuarie când s-a importat cantități similare. În decembrie, importurile au fost sub nivelul celui de azi, 80.000 MW. După trecerea sezonului rece, importurile au scăzut, în aprilie consemnându-se chiar 61.000 MW.  Practic, gazul din import provine doar din Rusia, chiar dacă acesta intră în țară prin conducta Szeged-Arad, cea care leagă România de Ungaria. La finele anului trecut, importurile s-au făcut prin trei conducte: Szeged-Arad, Isaccea și Negru Vodă. Azi, gazul vine la noi doar prin Negru Vodă pentru că rușii au pus în funcțiune, la jumătatea anului trecut, Turkish Stream, conducta care traversează Marea Neagră, ajunge în Turcia, și de acolo în Bulgaria. Această conductă a scos pe bară gazoductul care traversa Ucraina și intra la noi la Isaccea.

România importă tot mai mult din Rusia dar și plătește cel mai ridicat preț din UE, cu aproximativ 60% peste media statelor europene din regiune. Principala explicație ar putea fi aceea că țara noastră, spre deosebire de celelalte state europene, nu are semnat un contract de furnizare pe termen lung cu Gazprom și importă gaze doar când producția internă nu acoperă consumul, în principal iarnam scrie cotidianul.ro.

Comentarii Facebook