Patriarhul Daniel cere autorităților să mărească salariile personalului neclerical din biserici. Cât câștigă cei mai mulți dintre preoți


În momentul de față, preoții primesc sprijin salarial de la stat: 65% sau 80%, în funcție de veniturile bisericii. Restul și-l asigură din fondurile parohiei. Patriharul Daniel susține că cei din mediul rural nu se pot finanța.

În România lucrează 18.581 de preoți. Dintre aceștia, 101 au funcţii asimilate demnitarilor, cum ar fi miniştri, parlamentari și primesc un salariu între 23.000 și 18.000 brut, plătit în întregime de stat. Patriarhul, de exemplu, are 23.920 brut.

Unii preoți au funcții de conducere cum ar fi secretar patriarhal, inspector bisericesc sau stareț. Aceste funcții sunt asimilate profesorilor, iar în funcție de grad și vechime au un salariu între 6.872 și 4.235 brut.

Cei mai mulți preoți au funcții de execuție, adică preoţii cu parohii. Și în cazul lor se ține cont de vechime și au salariu între 5500 și 4000 lei brut.

Sunt și preoți care au salarii mai mici. De plidă, cei care lucrează în spitale sau penitenciare sunt asimilaţi personalului TESA.

Comentarii Facebook