Până în ce dată se acordă voucherele de vacanță angajaților români. Acestea sunt scutite de plata CAS și CASS


Pe ordinea de zi a Senatului, se află spre aprobare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului referitoare la voucherele de vacanță, obligatorii pentru toți angajații la stat, și opționale pentru cei din sectorul privat.

Planul este voucherele de vacanță să se acorde cel puțin până în ultima zi din anul 2026, adică până aproape de anul 2027. 

Cuantumul voucherelor de vacanţă propus pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 rămâne la valoarea de 1.450 de lei pentru fiecare salariat bugetar, dar și pentru cei din mediul privat, acolo unde se alocă.

În cazul în care un salariat are mai multe locuri de muncă, el trebuie să aleagă firma de la care va primi aceste vouchere de vacanță.

Voucherele de vacanţă sunt scutite de plata CAS și CASS

Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat", este textul explicit aflat în dezbatere la Senat, potrivit gandul.ro.

În principiu, ordonanța  bonurilor de vacanță este destinată să sprijine industria HORECA, ele putând fi folosite doar în România, iar pe de altă parte să degreveze parțial angajatorii, de stat sau privați, de o parte din povara fiscală.

La fel ca în cazul tichetelor de masă, vouchere de vacanţă nu sunt impozitate.

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță

Odată ce a primit voucherele de vacanţă de la angajator, bugetarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. 

Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție etc. și plătește pur și simplu cu voucherele de vacanţă. Valoarea totală a voucherelor de vacanţă este de 1450 de lei, iar filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile şi nu pot fi vândute. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă vouchere de vacanţă pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Comentarii Facebook