O cină la Mamaia, mai scumpă decât pe litoralul din Portugalia, Grecia, Cipru sau Bulgaria


O cină pentru două persoane la Mamaia este mai scumpă decât una luată pe litoralul din Portugalia, Cipru, Bulgaria sau Grecia.

Potrivit unei analize Mediafax, o masă în doi, care include şi un vin local, la un restaurant din Mamaia costă în medie 39 de euro, în timp ce în Portugalia, Grecia, Cipru sau Bulgaria prețurile sunt cuprinse între 28 şi 38 de euro, reiese din datele FPTR şi ale Post Office.

Un studiu al Poştei Britanice (Post Office) privind coşul de vacanţă, în care sunt monitorizate preţurile a opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun în 40 de destinaţii de vacanţă, excepție făcând România, ţări precum Bulgaria, Turcia şi Portugalia au devansat Spania în topul celor mai mici preţuri.

După calculele Federaţiei Patronatelor în Turismul Românesc (FPTR), România ocupă locul doi, în urma Bulgariei, în topul celor mai ieftine destinaţii turistice de litoral din Europa.

Coşul zilnic de vacanţă analizat include o masă pentru doi adulţi (cina), cu o sticla de vin, servită la un restaurant cu specific local, un pachet de țigări Marlboro Lights, o cremă de protecţie solară cu factor 15, o sticlă de bere locală, o apă minerală, o ceaşcă de cafea la o cafenea sau bar şi o sticlă de Coca-Cola.

Explicația pentru pozția fruntașă a României vine din faptul ca preţul la ţigări este mai mic, un pachet de Marlboro costă 2,7 euro, faţă de 3,4 euro în Bulgaria, 3,8 euro în Spania, 4,3 euro în Portugalia, 4,8 euro în Cipru şi 4,3 euro în Grecia.

O cremă de protecţie solară este mai ieftina în România (5,15 euro), faţă de 9,7 euro în Bulgaria, 13,5 euro în Portugalia, 18,2 euro în Cipru sau 12,97 euro în Grecia.

În Bulgaria, în stațiunea Sunny Beach, coșul zilnic de vacanţă este de 48,21 de euro, iar cea mai scumpă destinație este Croaţia (Makarska Riviera), ucu 84,61 euro pe zi.

Pe litoralul spaniol aceste cumpărături costă în jur de 65 de euro, comparativ cu 72,34 euro în Grecia şi 75 de euro în Franţa.

"România, ca destinaţie turistică, poate fi considerată un chilipir pentru turiştii străini, unde aceleaşi produse costă doar 53,41 euro, însemnând o economie de 18,93 euro pe zi faţă de Grecia şi de 11,56 euro comparativ cu Spania", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, citat de Mediafax.

În 2011, în România au fost 7 milioane de turişti cazați în hoteluri.

Comentarii Facebook