Noi reguli în restaurante și supermarketuri! Restaurantele, obligate să le ofere clienților posibilitatea de a lua gratuit mâncarea rămasă la pachet


O serie de reguli care vizează reducerea risipii alimentare în restaurante și magazine au intrat în vigoare, azi 21 martie.

Astfel, potrivit noilor reglementări magazinele vor fi obligate să afișeze vizibil  la intrarea în restaurant, sau în meniu posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu reușesc să o mănânce în restaurant. Mai mult, clienții nu vor trebui să plătească nici ambalajele în care duc acasă restul mânării, costul lor fiind suportat de restaurante. 

De asemenea, magazinele alimentare, acestea trebuie să ieftinească alimentele care se apropie de data de expirare sau să le doneze unor ONG-uri sau adăposturi pentru animale, informează antena3.ro.

Ce măsuri se vor aplica:

  • măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; 
  • măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;
  • măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori (Regulamentul CE nr. 852/2004), precum şi măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
  • măsuri pentru utilizarea şi consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în domeniul nutriţiei animale;
  • măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;
  • măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;
  • măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
  • măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată;
  • măsuri pentru eliminarea şi utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, materiale de categoria 3.


Comentarii Facebook