Ministerul Muncii dezvăluie cum au crescut salariile cu 3 lei

 

Ministerul Muncii se laudă cu majorări salariale de 3 lei la salariile nete, după publicarea primelor date oficiale de la INS privind efectele ”revoluţiei fiscale”.

 

Oficialii din Ministerul Muncii explică scăderea salariilor din sectorul Sănătăţii prin faptul că, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11).

 

Menționăm că, în sănătate și asistență socială, zilele nelucrătoare, care se acoperă prin gărzi și asigurarea continuității, se plătesc cu un spor de până la 100% din salariul de bază. Astfel, în luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1,2 și 24 ianuarie, cărora li se adaugă opt zile de week-end, față de februarie, când au fost libere doar cele opt zile de week-end”.

 

În luna ianuarie în sănătate s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimează o angajare de acelaşi nivel. Aceasta înseamnă o creştere lunară de circa 1% a personalului, în special cu salarii de debutant, adică mai mici.

 

Precizăm că și în anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a înregistrat o fluctuație similară între lunile ianuarie și februarie, în ceea ce privește salarizarea, din aceleași motive precum cele enunțate anterior”, se spune în comunicatul de la Ministerul Muncii.

 

Ministerul Muncii condus de Lia Olguţa Vasilescu se laudă că în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1%), respectiv în administraţie publică (+0,6%).

 

În februarie 2018, salariul mediu brut a fost de 4.128 lei, iar cel net a fost de 2487 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 3 lei (+0,1%), iar comparativ cu februarie 2017, salariul mediu net a crescut cu 11,2%, arată un comunicat transmis miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în sectorul IT (6.134 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.499 lei).

Comentarii Facebook