Marti 31 Ianuarie

Ministerul Finanţelor: Vrem creșterea salariului minim cu 200 de lei, fără impozitare. Câți români se vor putea bucura de mai mulți bani


Salariul minim pe economie, de 2.550 de lei brut pe lună, alocat angajaților în prezent, ar putea fi crescut, voluntar, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, fără ca suma să fie impozitată suplimentar. 

Măsura ar avea impact pentru 1,6 milioane de salariați care în prezent câștigă salariul minim pe economie, aceștia reprezentând 32% din  totalul celor cinci milioane de salariați din economie. 

Ministerul Finanţelor a elaborat actul normativ necesar pentru îndeplinirea măsurii adoptate în cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru România”, „200 de lei în plus pentru salariul minim (creştere voluntarã scutitã de taxe)”.

Este propusă neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru creşterea voluntară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut în contractul individual de muncă. Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecinţelor sociale negative cauzate de creşterea preţurilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Salariul minim în statele europene va fi 60% din salariul mediu brut. În românia, salariul va ajunge la 3.500 de lei

Astfel, de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe  ţară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

De această măsură vor beneficia şi persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este de 2.750 de lei”, se mai arată în document. 

În prezent, pentru un salariu brut de 2.550 de lei pe lună, costul total al angajatorului este de 2.607 lei pe lună.

La un salariu brut de 2.750 de lei pe lună, costul angajatorului ar fi de 2.812 lei pe lună. Dacă angajatorii care au angajaţi plătiţi cu salariul minim majorează salariile angajaţilor, voluntar, cu 200 de lei de la începutul lunii iunie, nu vor plăti la stat suma suplimentară de 205 lei, rezultată din diferenţa de contribuţii prin trecerea de la pragul de 2.550 la 2.750 de lei brut pe lună.


Comentarii Facebook