Adio 3 % pe venit! Microintreprinderile platesc impozit 16% din profit sau impozit forfetar

Odata cu adoptarea astazi a legii bugetului, firmele cu pana la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 euro vor avea un nou regim de impozitare.

 

"De la 1 ianuarie a disparut regimul de taxare diferentiat pentru microintreprinderi, adica impozitarea cu 3% a veniturilor, si este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim" a declarat agentiei MEDIAFAX Sebastian Vladescu

 

Ultima sansa de pastrare a vechiului sistem de impozitare s-a risipit azi, prin respingerea unui amendament la Legea Bugetului care ar fi admis continuarea practicii din anii trecuti. Este vorba de un amendament propus de deputatul PNL Daniel Chitoiu care ar fi permis microintreprinderilor sa opteze in continuare fie pentru impozit de 16% pe profit fie pentru cel de 3% din venituri.

Vor fi afectate aproape 300.000 de firme , dintre care insa doar unele vor avea de platit un impozit mai mare , si anume cele care inregistreaza venituri mai mici.

 

De exemplu, considerand doua firme care au ales sa nu plateasca 16% din profit :

La firma cu un venit de 20.000 euro anual , impozitul creste de la 600 de euro la aproximativ 1000 euro

In schimb, la firma cu un venit de 100.000 euro anual , impozitul scade de la 3.000 euro la aproximativ 1.500 euro

 

Unii reprezentanti ai mediului de afaceri si-au exprimat deja pozitia, opiniile fiind pana acum doar critice la adresa Guvernului.

"Este o msurf total neavenit, care va diminua flexibilitatea firmelor i va duce la blocarea investiiilor acestora", a declarat preedintele Consiliului Naional al ntreprinderilor Mici i Mijlocii, Ovidiu Nicolescu.

"Ministerul Finantelor nu a facut nicio evaluare sa vada cate din cele 700.000-800.000 firme inregistrate in Romania sunt microintreprinderi si cat incaseaza prin aplicarea impozitului de 3%, bani pe care ii lua sigur" a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Comentarii Facebook