Marile companii din străinătate, interesate de Autostrada Transilvania


Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat la Realitatea TV, că vor fi demarate procedurile de concesionare a tronsoanelor din autostrada Transilvania, după data de 30 aprilie. Ministrul a mai precizat că o serie de companii mari din străinătate sunt interesate de această autostradă.

"Negocierile cu Bechtel se încheie pe 30 aprilie. După ce se vor încheia aceste negocieri, vom şti dacă ne aflăm într-o poziţie convergentă, adică dacă ne înţelegem cu privire la posibilitatea de închidere a acestui contract sau ne aflăm pe poziţii divergente. Indiferent de situaţia care va fi, ea va fi prezentată Guvernului şi apoi făcută publică. Noi suntem în situaţia în care, în perioada 2005 - 2011, pentru că în mai 2012 era suspendat deja contractul, deci din 2011 nu s-a mai făcut nicio plată, deci în perioada 2005 - 2011 s-au plătit 1,35 miliarde de euro şi avem 52 de kilometri'', a afirmat Şova, la Realitatea TV, citat de Agerpres.

Potrivit lui Șova, autoritățile vor demara procedurile de concesionare ale celor 9 tronsoane ale autostrăzii după data de 30 aprilie, când se va încheia contractul cu Bechtel.

Ministrul a precizat că mai multe companii mari, cunoscute la nivel mondial, sunt interesate de autostrada Transilvania.

"Anul acesta vom demara procedurile. O să vedem cine se înscrie. Atribuim contractul. Nu depinde doar de noi, depinde şi de interesul pe care îl manifestă investitorii. Pot să vă spun că până acum au fost companii foarte mari din această lume care şi-au manifestat interesul direct. Nu pot să vă spun nume, dar companii foarte mari. Le voi face publice la un moment dat, dar după data de 30 aprilie. Unii au discutat despre întreaga autostradă Transilvania, dar în mod cert nu este posibil să concesionezi, pentru că este foarte mare, iar în concesiune se construiesc porţiuni mici", a explicat ministrul delegat.

Construcția Autostrăzii Transilvania a demarat în 2004, în baza unui contract în valoare de peste 2 miliarde de euro realizat cu compania americană Bechtel, iar termenul de execuție al proiectului a fost până la finele anului 2012. Din cei 415 km de autostradă din proiect au fost executați doar 52 km.

Comentarii Facebook