Lovitură pentru multinaționale. O cotă minimă de impozitare de 15% a fost stabilită de țările UE


După mai multe luni de negocieri, statele UE au ajuns la un acord asupra unei cotă minimă de impozitare de 15% pentru multinaționale. Primele planuri în acest sens au fost anunțate la întâlnirea de la Paris din 2020 a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), fiind agreate de 136 de țări. Totuși, acestea nu au făcut eforturi reale în ceea ce privește implementarea acestei idei. Primele estimări indică faptul că aproape 2.000 de corporații vor intra sub incidența acestor noi reglementări, notează Financial Times.

În UE, planurile considerate esențiale pentru a face sistemele de taxare să funcționeze din cauza numărului mare de multinaționale cu sediul în regiune, s-au lovit inițial de refuzuri din partea guvernelor de la Varșovia și Budapesta. Dar, joi, Consiliul Uniunii Europene, care este format din miniștri din statele membre, a aprobat o directivă pentru a introduce o taxă minimă pentru marile întreprinderi multinaționale, punând capăt mai multor luni de negocieri dificile.

Țările Uniunii Europene trebuie acum să transpună propunerile prevăzute în directivă în legislația națională până la sfârșitul anului 2023. În caz contrar, ar putea fi trimise în fața Curții Europene de Justiție.

Decizia UE va avea un efect de domino

OCDE estimează că între 1.800 și 2.000 de companii cu sediul central în UE vor intra sub incidența taxei, iar nivel global ar putea fi vorba de aproximativ 8.000 de entități. Achim Pross, director adjunct la centrul fiscal al organizației, a declarat că aprobarea directivei a fost un „moment important" pentru succesul acordului fiscal și va „avea un efect de domino", ceea ce va duce la accelerarea eforturilor altor țări de a pune în aplicare măsura.

Taxa ar putea genera venituri suplimentare pentru state de aproximativ 150 de miliarde de dolari anual în întreaga lume. Taxa este, de asemenea, concepută pentru a avea efecte de domino, țările riscând să piardă venituri dacă nu o implementează.

Statele Unite au încercat să introducă cota de taxare de 15% la începutul acestui an, dar au omis elemente importante ale acordului OCDE, inclusiv măsuri menite să elimine practica multinaționalelor de a înființa filiale în paradisuri fiscale. Ar fi „foarte dificil pentru companiile americane" să respecte atât regulile SUA, cât și cele ale OCDE, iar decizia UE „ar trebui să determine" Congresul SUA să încerce să alinieze sistemele, a spus Barnes. Acest lucru ar ușura povara asupra multinaționalelor forțate să respecte mai multe coduri fiscale în loc de un standard global, a adăugat el.

Comentarii Facebook