Investiție de 14 milioane de euro în Urbano Cluj Vest, între Florești și Gilău: Noi mizăm pe forța de muncă uriașă din Florești


Clujul este un magnet pentru investiții, iar acum oamenii de afaceri lansează un nou pariu, dezvoltarea de parcuri industriale și logistice în cel mai atractiv areal al zonei metropolitane, spațiul dintre Florești și Gilăul. Această zonă este perfect racordată la infrastructura locală, dar și la cea mai dinamică zonă rezidențială din România, unde, în câțiva ani, vor locui 100.000 de oameni.

Parcul industrial logistic Urbano Cluj Vest (UCV) este construit pe o suprafață de 5 hectare, între Florești și Gilău, iar acolo oameni de afaceri români investesc 14 milioane de euro, pentru a construi hale clasa A, după ultimul standard în domeniu. Investiția țintește firmele din Occident, care sunt în căutare de spații la cele mai bune standarde, unde să își mute producția. 

Daniel Paraschiv, co-fondator Urbano Parks, a explicat într-un interviu acordat Știri de Cluj ce plus valoare va aduce această investiție și cum se va dezvolta zona metropolitană. 

Rep: Cât de mare este investiția din parcul industrial logistic Urbano Cluj Vest (UCV), situat între Florești și Gilău?

Daniel Paraschiv: Avem șapte milioane de euro doar pentru faza actuală a construcției, în acest moment construim 8.500 mp de hale, spații de birouri, spații tehnice, spații sanitare. Terenul plus cheltuielile din prima fază ajung la 7 milioane de euro, urmând ca investiția totală să ajungă la aproape 14 milioane de euro. 

Rep: Cine sunt investitorii din proiectul parcului industrial logistic Urbano Cluj Vest (UCV)?

Daniel Paraschiv: Suntem trei parteneri: Mircea Ilea, Șerban Alexandru Paul și Daniel Paraschiv. Fiecare are contribuția lui, care este esențială ca să ajungem la ce am ajuns. Este un proiect complex, de anvergură. 

Rep: Ce experiență profesională aveți?

Daniel Paraschiv: Am fost director de vânzări timp de zece ani pentru marca Audi, la Autoworld. Apoi am avut o firmă de ”fit out”, de amenajări spații de birouri. Ulterior, am lucrat trei ani la E Van Wijk  pe poziția de director comercial, iar apoi am fost director comercial pentru CTP Invest, cel mai mare dezvoltator industrial din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România. Această companie are peste 5 milioane de spații industriale, la nivel de Europa Centrală și de Est, din care peste un milion sunt în România. Experiența de acolo este foarte relevantă și prețioasă, pentru că am învățat de la unul dintre jucătorii cei importanți din industrie.

Rep: Cât de tare vă ajută în această afacere un nume importantă din business, precum cel al lui Mircea Ilea, unul dintre cei mai bogați clujeni?

Daniel Paraschiv: În primul rând ne ajută cu experiența lui. Mircea Ilea a dezvoltat spațiul unde Brico Depot este în chirie, unde Praktiker a fost în chirie, are parcul logistic Ruttrans, deci experiența lui în real estate este mai mult decât relevantă, este esențială aș putea spune.

Rep: De ce ați ales tocmai zona Florești - Gilău?

Daniel Paraschiv: Este un pariu al nostru. Noi dezvoltăm spații industriale clasa A, deci avem trei piloni esențiali: locația, accesului la infrastructura mare, drumuri naționale, autostrăzi și distanța față de forța de muncă. Locația aleasă este, din punctul meu de vedere, cea mai bună zonă din Cluj, atât din punct vedere a faptului că urcarea pe autostradă este la mai puțin de 600 de metri, cât și pentru că forța de muncă din Florești și Gilău nu are atât de multe locuri de muncă în zonă și trebuie să facă naveta la distanțe mult mai mari. Eu cred cu tărie că este important să aibă locuri de muncă mai aproape de casă, care să le permită să petreacă mult mai puțin timp în trafic. Cred că a duce locurile de muncă, acolo în Florești - Gilău, ar putea ajuta inclusiv traficul din Cluj-Napoca, pentru că nu s-ar mai crea acea migrație permanentă, dimineața dinspre Gilău - Florești spre Cluj-Napoca și seara dinspre Cluj spre casele fiecăruia. Mai rămâne ca autoritățile să facă la fel cu celelalte lucruri care țin de locuitorii din Florești: școli, grădinițe, parcuri și spitale. 

Rep: Cum ar putea să vă ajute autoritățile?

Daniel Paraschiv: Autoritățile salută această investiție pentru că le dăm o mână de ajutor. Venim în zonă cu o investiție strategică și plătim impozite acolo. Plus, faptul că noi facem niște investiții mari, toți chiriașii vor fi nevoiți să își facă puncte de lucru oficial acolo, asta înseamnă că și firma va plăti impozite pe salarii în zona de rezidență a punctului de lucru. Autoritățile au susținut acest proiect, ne-au oferit sprijin pentru autorizare, urmează să se finalizeze lucrările de reabilitare a drumului de acces, Str. Balastierei din Gilău, care erau prevăzute de ceva timp. Un lucru care cred că ar ajuta ar fi prelungirea liniei de transport public până în Gilău, care este anunțată de circa 2 ani, dar este amânată. Acest lucru ar putea să ajute pentru că se concentrează acolo, undeva spre 60.000 de mp de spații industriale clasa A, adică se vor concentra locuri de muncă acolo. 

Rep: Pe ce clienți se va axa parcul pe care îl construiți între Florești și Gilău?

Daniel Paraschiv: În primul rând vorbim de spații de logistică, de spații de depozitare și de producție ușoară. Cred că se va face și producție tocmai pentru că există forță de muncă în zonă, care acum trebuie să facă efort mai mare pentru a lucra mai departe. Credem cu tărie că zona poate fi interesată și pentru producție, cu toate că, acum, producția este mai concentrată în zona de est a orașului, Jucu, Apahida. Având în vedere cei 50 - 70 de mii de locuitori din Florești, plus cei din Gilău, avem aici o comunitate care se mărește și vrem să le aducem locuri de muncă în zonă.

Ca și chiriași pe care îi țintim, sunt exact acei chiriași care înțeleg avantajele unui spațiu clasa A, sunt exact acei chiriași care înțeleg că un spațiu corect conceput, bine gândit, funcțional, le va aduce avantaje reale, din punct de vedere al costului și al eficienței. Un spațiu corect, clasa A, le poate da angajaților condiții bune de muncă. Într-un spațiu corect clasa A se poate opera mai multă marfă, mai multe operațiuni, cu un număr mai mic de oameni. Ori, cei care pot beneficia de aceste avantaje sunt clienții pe care îi vizăm.

Rep: Explicați-ne, ce înseamnă un parc industrial și logistic clasa A?

Daniel Paraschiv: În Cluj mai sunt undeva pe la 180.000 de mp, în total, de spații clasa A. Sunt mult prea puține față de necesarul de spații industriale clasa A. Sunt trei caracteristici care definesc clasa A, una fiind distanța față de infrastructură, cât de ușor intri în infrastructura mare, cât de ușor ajungi la autostradă, iar aici ne ajută foarte mult locația. Un alt factor important este distanța față de forța de muncă și aici ne ajută Florești-ul. Al treilea aspect important sunt caracteristicile clădirii. În primul și primul rând, clădirea trebuie să fie cât mai eficientă din punct de vedere energetic, cu materiale cât mai sustenabile. Noi avem o clădire iluminată cu led, cu niște panouri sandwich cu eficiență termică foarte mare, iar costurile cu încălzirea vor fi scăzute, cu o înălțime utilă de minimă 10 metri, care să le permită depozitarea pe verticală mult mai mult, dar și alte facilități. Se pot monta poduri rulante de care clienții vor avea nevoie. Acestea sunt necesare pentru producție, dar și pentru depozitare. Sunt unele materiale pe care nu le poți încărca decât cu niște poduri rulante. Având în vedere că anumite materiale sunt mai grele nu le poți încărca / descărca cu stivuitorul.

Nu în ultimul rând, contează standardele de mediu și și ISU. Clădirile sunt cu sprinklere, cu hidranți, cu rezerve separate de apă pentru sprinklere și hidranți. Doar rezerva de sprinklere este de 750 de metri cubi, iar cea de hidranți încă 250 de metri cubi. Noi am investit ca să avem 1000 de metri cubi rezervă de apă, ca în cazul unui incendiu să se poată interveni foarte repede. 

Rep: Care sunt fazele de dezvoltare a parcului industrial Urbano Cluj Vest?

Daniel Paraschiv: Deja construim primii 8.500 mp, care vor fi terminați în luna mai. Am început să montăm paharele și pentru faza a doua a proiectului, pentru încă 8.500 mp și în vară vor fi terminate și spațiile din faza a doua. Faza a treia este diferența până la 25.400 mp, pe care o putem începe și acum sau să mai așteptăm, dar ideea este că noi nu vrem să mergem cu construcția mult înainte de viteza de închiriere a spațiilor. Vrem să fim cât mai eficienți în privința costurilor și vom construi pe măsură ce mai semnăm contracte, pentru ca spațiile oferite chiriașilor să fie cât mai adaptate la nevoile lor. O dată ce le-am construit așa sunt, dar noi vrem să le personalizăm. De exemplu, pentru primul chiriaș avem inclusiv un mic depozit ADR, pentru bunuri risc de explozie, care este gândit acolo, construit, și care răspunde nevoilor legislației în vigoare.

Rep: Care este acum nevoia de spații de producție, de spații logistice, în Cluj?

Daniel Paraschiv: Noi credem că este o nevoie în creștere, pentru că industrialul trebuie să iasă din oraș. Platformele industriale din Cluj-Napoca au primit prin ultimul PUG reconversii în rezidențial și comercial. Terenurile devin atât de atractive pentru dezvoltări de alt tip, încât industrialul nu mai are loc în oraș și trebuie împins în afară. Clujul din punct de vedere strategic este puțin atipic. Prin comparație cu Timișoara, acolo sunt de patru ori mai multe spații industriale clasa A, față de Cluj. Este un oraș mult mai industrializat decât Clujul. Clujul are mai mult spații de birouri, decât Timișoara deși sunt orașe similare ca populație și PIB per capita. Pe de altă parte, faptul că avem foarte mult IT ridică prețurile și nivelul de trai, ceea ce face atractiv Clujul doar pentru industriile care sunt cu valoare adăugată mai mare. Cred cu tărie că Clujul este extrem de interesant pentru industriile cu valoare adăugată mai mare, pentru că avem școli internaționale aici, pentru că avem aeroportul aici, care are suficiente curse, pentru avem universitățile care generează forță de muncă. Nu cred că parcul nostru va fi relevant pentru a reloca din Apahida sau Jucu, în Gilău. Nu acesta este scopul nostru. Scopul nostru este să atragem noi investitori, care pariază pe Cluj, care pariază pe calitățile resursei umane, pe modul de implementare a unor noi tehnologii, de flexibilitatea de a se adapta la cerințele competitive la nivel global. Planul este să aducem investiții de afară.

Rep: Câți oameni vor lucra în parcul dvs?

Daniel Paraschiv: La 25.000 mp, dacă vorbim numai de depozitare și logistică vor fi maxim 250 de angajați. Dacă vom atrage producție, și sunt discuții de producție, pot fi multe sute de angajați. Depinde foarte mult de tipul de activitate care se va desfășura în parc.

Rep: Ce fel de producție s-ar putea face în parcul Urbano Cluj Vest?

Daniel Paraschiv: Noi putem asigura producție ușoară nepoluantă, lucruri care nu au implicații mari pe mediu. Putem atrage investiții care ține de automotive. Industria în automotive se schimbă, apar nevoi noi în producție de autoturisme, având în vedere că se face o migrare către electrice, toți producătorii de subansamble au nevoie de  capacități noi de producție în direcția asta. Mai sunt lucruri care țin de automatizări, de injecții de mase plastice, de industria pharma, poate. Sunt multe domenii care pot fi acomodate într-un parc precum Urbano Parks.

Rep: Vă temeți de concurență în zonă?

Daniel Paraschiv: În zona noastră sunt trei parcuri lipite. Nu ne sperie concurența, noi pariem pe filosofia noastră, pe set-up -ul nostru. Am analizat cât se poate de bine care este nevoia din punct de vedere mix-optim de spații și vrem să atragem acei clienți care au perspective de dezvoltare și să creștem împreună cu ei. Dacă nevoia lor de spații peste un an sau doi este mai mare, le putem găsi set-up -ul ideal să se consolideze în interiorul parcului. Dacă este o firmă care spune că spațiul lui de 1000- 2000 de mp îi este suficient și acum și peste 10 ani, atunci nu și-a făcut corect planurile pe termen mediu și lung. Eu cred că orice companie are viață în ea și ori crește ori moare. Noi îi vrem pe acei chiriași care înțeleg că firmele au nevoie de spații flexibile, care să le permită să crească. Eu estimez că minim 30% din creșterea noastră va fi dată de creșterea naturală a chiriașilor. 

Comentarii Facebook