Sambata 4 Februarie

INS: România a evitat intrarea în recesiunea tehnică. Cu cât a crescut economia și de ce avea dreptate Ponta?

 

Institutul Național de Statistică (INS) anunță că România a evitat intrarea în recesiune tehnică și economia a crescut cu 1,9%, față de trimestrul al doilea al anului 2014. 

 

Produsul intern brut în trimestrul III 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9%, comparativ cu trimestrul II 20141. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier. De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier; 

 

”În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi  (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013", se arată în comunicatul INS.

 

Antrerior INS indicau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru.

 

Revizuirea este mare şi indică o ajustare în sus cu 0,6 puncte procentuale în trimestrul I şi cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.

 

Premierul Ponta a declarat miercuri seara, la dezbaterea electorală organizată de B1TV, că INS va anunţa vineri creșterea economiei cu peste 1% în trimestrul al treilea şi că în primul trimestru datele au fost recalculate şi economia nu a fost niciodată în recesiune.

 

Și Comisia Europeană a estimat că PIB-ul României a crescut cu 1% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior şi de 1,6% în ultimul trimestru, ceea ce însemna, practic, ieşirea din recesiune tehnică.

 

Datele revizuite arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică.

Comentarii Facebook