În Cluj-Napoca, un apartament se vinde în 3 luni. Interesul de de achiziție a unui apartament a scăzut vertiginos - Raport


O analiză făcută de experții de pe piața imobiliară arată că interesul pentru achiziția unui apartament în Cluj-Napoca a scăzut cu 30%.

Analizând interesul de achiziție al unei proprietăți în cel de-al doilea trimestru al acestui an, identificăm o scădere cu -29% în comparație cu același trimestru al anului anterior. Astfel, aproximativ 107.000 potențiali cumpărători au fost interesați în acest trimestru să achiziționeze o proprietate în unul din principalele șase centre regionale ale țării - București, Constanța, Timișoara, Iași, Brașov și Cluj Napoca. În același timp, același procent de scădere îl obținem și în privința ofertei pieței, respectiv -29% în trimestrul analizat comparativ cu același trimestru al anului anterior. 

Această corelație foarte importantă între cerere și ofertă, impactează prețurile proprietăților care, conform datelor, indică o creștere cu 4,6% în trimestrul al doilea al acestui an față de primul trimestru al anului și +14,3% față de același trimestru al anului anterior”, se arată în analiza Imobiliare.ro.

Cluj Napoca continuă să fie în top cu cel mai mare preț mediu de vânzare, astfel ajungând la final de trimestru II, al acestui an, la 2.400 euro pe mp indicând o creștere cu +7,2% față de trimestrul anterior și +27% față de același trimestru al anului anterior.

În Cluj-Napoca, orașul care se află, de ani buni, înaintea Capitalei în clasamentul prețurilor medii solicitate pe segmentul apartamentelor, așteptările vânzătorilor s-au majorat cu 7,2% în ultimele trei luni, până la o valoare de 2.400 de euro pe metru pătrat util (față de 2.240 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). În contextul accelerării ritmului scumpirilor de pe piața apartamentelor, diferența de preț la 12 luni se situează acum la 27% (comparativ cu aproximativ 21% în trimestrul anterior). Cluj-Napoca este, în continuare, singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum cu peste 30% decât în urmă cu doi ani”, a mai arată în raport.

Rapiditatea cu care se vinde un apartament este de asemenea foarte importantă. De câteva luni, viteza a scăzut mult. 

În trei dintre cele cinci mari centre regionale analizate, perioada medie de vânzare pentru un apartament a fost mai mică trimestrul trecut comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cea mai mică valoare a acestui indicator este consemnată în Brașov, unde timpul necesar pentru tranzacționarea unei asemenea unități locative a fost de 41,5 de zile în intervalul aprilie - iunie 2022. La polul opus, cea mai mare perioadă de vânzare, respectiv 83 zile, a fost înregistrată în Cluj-Napoca (în scădere cu 81 zile, de la aproximativ 164 zile în urmă cu 12 luni), în vreme ce Constanța și Timișoara se află la un nivel destul de apropiat, cu 58, respectiv 51,5 de zile. În București, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament ajunge la 47 zile”, conform studiului citat.

În ceea ce privește marja de negociere, înțeleasă ca diferența dintre ultimul preț cerut și valoarea de tranzacționare a unui apartament, datele Imobiliare.ro arată că, față de perioada similară a anului anterior, majorări au avut loc în toate cele cinci mari orașe analizate. Acest indicator a atins, astfel, pragul de 3,7% în Cluj-Napoca (în condițiile în care în T2 2021 se situa la 2,16%), în vreme ce în București a ajuns la 2,9% (comparativ cu 1,9% în urmă cu un an). În Brașov acest indicator se situează la un nivel de 2,8% (comparativ cu 2,6% în T2 2021), în vreme ce Constanța ajunge la 2,6%. 

Pe ultimul loc se află Timișoara, cu o valoare procentuală de 1,4% (comparativ cu 1,2% în T2 2021).

Comentarii Facebook