Duminica 28 Aprilie

Guvernul se pregătește să crească accizele pentru sucurile cu zahăr, tutun și alcool. Vor fi impozitate cu 70% a veniturilor nedeclarate


Guvernul pregătește o serie de măsuri fiscale menite să aducă mai mulți bani la buget, cum ar fi introducerea unei accize pentru sucurile cu zahăr, scumpirea accelerată a tutunului și alcoolului și impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate.

Guvernul vrea să introducă un impozit de 10% pe veniturile din dobânzi la titlurile de stat sau emise de autoritățile locale, în timp ce pentru veniturile a căror sursă nu a putut fi identificată impozitul urcă de la 16% cât este în prezent la 70%, se arată într-un draft de hotărâre publicat de Profit.

În plus, IT- iștii care câștigă până în 10.000 de lei vor fi scutiți de impozitul pe venit.

Totodată, pentru contribuția la sănătate a persoanelor cu activități independente apare și plafonul de 60.000 de euro, peste care persoana respectivă va mai plăti ceva în plus.

Pe de altă parte, statul vrea să impoziteze cu 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, marile companii, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an.

O măsură importantă o reprezintă și introducerea accizei pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr.

Aceasta ar urma să se aplice de la 1 octombrie și ar fi 40 de lei/hectolitru (40 de bani pe litru) pentru 5-8 g de zahăr/100 ml și de 60 de lei/hectolitru (60 de bani pe litru) pentru peste 8 g zahăr/100 ml. În consecință, prețul unei sticle de 2 litri de băutură carbogazoasă ar crește cu peste 1 leu.

În fine, Guvernul vizează și o accelerare a majorării accizelor la tutun și băuturi alcoolice.

Sursa: Știrileprotv

Comentarii Facebook