Marti 4 Octombrie

Guvernul Ponta leagă Câmpia Turzii de Iași cu o autostradă de 4 miliard de euro

 

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că va propune Guvernului un proiect, în şedinţa de miercuri, prin care să se realizeze autostrada Iaşi - Câmpia Turzii în valoare de patru miliarde de euro.

 

Relu Fenechiu a spus că proiectul lui prevede ca autostrada să fie finanțată și din fonduri private și să aibă traseul Iaşi - Câmpia Turzii, şi nu Iaşi - Târgu Mureş, așa cum s-a vorbit inițial.

 

Autostrada Bechtel este până la Câmpia Turzii şi nu ne interesează să ajungem de la Iaşi până la Târgu Mureş şi de acolo să nu avem autostradă. Premierul Ponta a afirmat şi la Iaşi şi în alte împrejurări că autostrăzile sunt resortul departamentului pentru marile proiecte, dar în ceea ce priveşte autostrada Iaşi - Târgu Mureş va da Ministerului Transporturilor să se ocupe de acest proiect. Am discutat cu mai multe instituţii bancare internaţionale, cu cei de la BEI şi cu cei de la Banca Mondială, în plus există interes şi din partea unor companii. Procedura nu este simplă, pentru că în România nu s-a făcut un proiect asemănător în parteneriat public - privat, dar este ambiţia mea să arăt că se poate să îl demarez în cursul acestui mandat”, a spus Relu Fenechiu.

 

Ministrul Transporturilor a spus că porţiunea Iaşi - Târgu Mureş ”este prinsă în reţeaua de transport european, aşa încât proiectul va fi putea fi finanţat şi din fonduri europene în perioada 2014-2020”.

 

Studiul de fezabilitate făcut de precedesorii mei la acest minister arată un cost de nouă miliarde euro pentru această autostradă. Acest cost este mai mare decât întreg programul sectorial de transport pentru 2014-2020”, a mai precizat Fenechiu.

 

Costurile ar urma să fie micșorate, iar ”traseul să nu-l cerem foarte restrictiv. Vor fi puncte intermediare prin care va trece autostrada, în rest rămâne la latitudinea constructorilor. Sper să facem această autostradă sub patru miliarde de euro. Traseul măsoară aproximativ 370 de kilometri”.

Comentarii Facebook