Miercuri 24 Aprilie

Guvernul le cere americanilor de la Bechtel sa faca autostrada pe banii lor

Premierul Emil Boc a anuntat ca va avea discutii cu reprezentantii Bechtel si va incerca sa ii convinga sa construiasca autostrada in sistem public-privat.

 

Propunerea Guvernului prevede ca Bechtel sa construiasca cei 215 kilometri dintre Targu Mures si Bors din banii statului, iar pentru restul de 200 de kilometri, cuprinsi intre Targu Mures si Brasov, americanii sa se imprumute de la banci. La finalizarea lucrarii, Bechtel ar urma sa isi primeasca banii ddin bugetul de stat sau din taxa de trecere, in functie de contractul de concesiune ce va fi semnat.

 

"Daca Bechtel va fi de acord cu aceasta propunere, va exista, inevitabil, o perioada de timp, greu de estimat, cu care lucrarile vor fi amanate, pana la semnarea noului contract. Exista in acelasi timp si posibilitatea introducerii unei taxe de trecere", a declarat pentru ziarul Gandul Adrian Ionescu, directorul de Infrastructura din cadrul Ministerului Transporturilor. El a precizat ca daca aceasta varianta nu va fi pusa in practica, din cauza bugetului redus proiectul ar putea intarzia si cu 12 ani.

 

Oficialii Ministerului sustin ca daca vor fi folosite doar resurse bugetare pentru constructia autostrazii, lucrarile vor fi gata in 2025. In acest an, Ministerul Transporturilor are un buget de 380 de milioane de euro pentru autostrazi, din care 200 sunt restante pe care statul le are catre compania Bechtel.

Comentarii Facebook