Grupul Banca Transilvania a prezentat rezultatele financiare. BT e cel mai mare finanțator al economiei româneşti


Grupul Financiar Banca Transilvania a continuat să susțină antreprenorii şi economia românească în primul trimestru al anului prin servicii şi produse integrate de banking, brokeraj, administrare investiții, leasing şi finanțare consumatori. Rezultatele financiare sunt pozitive, cu active de 79,7 miliarde lei şi un profit net de 507,46 milioane lei, la care subsidiarele au contribuit cu 71 milioane lei.

Primul trimestru al anului reflectă, de asemenea, o capitalizare robustă a Grupului Financiar Banca Transilvania, care are un capital propriu de 8,2 miliarde lei, +8% față de finalul anului 2018.

Banca Transilvania, piesa centrală a Grupului BT, este cea mai mare bancă din România şi cel mai mare finanțator al economiei româneşti. Grupul susține prin companiile sale antreprenorii români, de la start-up-uri la IMM-uri şi Companii Mari.  

Rezultatele financiare ale Grupului BT în primul trimestru al anului:

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 507,46 milioane lei, din care cel al băncii este de 436,07 milioane lei;

Grupul Banca Transilvania a încheiat trimestrul I 2019 cu active de 79,7 miliarde lei, din care 75,9 miliarde lei sunt aferente băncii, iar creditele nete reprezintă 48,5% din activele Grupului BT; 

Soldul creditelor Grupului Financiar BT a crescut cu 2,1% față de decembrie 2018;

5.200 de credite au fost acordate de companiile Grupului BT în primul trimestru din 2019, în valoare de 215 milioane lei;

1.300 contracte de leasing au fost încheiate în primele trei luni ale acestui an, cu o valoare de 210 milioane lei;

326.000 de carduri sunt în portofoliul Victoriabank;

240.000 de carduri de credit EuroLine sunt în portofoliul ERB Retail Services, precum şi 1.200 de magazine partenere.

Realizările celor mai mari subsidiare ale Grupului Financiar Banca Transilvania:

BT Mic, primul finanțator pentru 60% din clienți

BT Mic, compania Grupului Financiar Banca Transilvania dedicată finanțării afacerilor mici, a ajuns, la finalul lunii martie a.c., la 8.500 de clienți finantați şi 10.000 de împrumuturi acordate, după doar doi ani de activitate. 2.000 dintre afacerile finanțate sunt start-up-uri, cu până la 12 luni de activitate.

BT Leasing, pe trend pozitiv în 2019, după ce 2018 a fost cel mai bun an 

BT Leasing a continuat creşterea în primul trimestru din 2019, acordând finanțări de peste 170 milioane lei, +7% față de perioada similară a anului trecut. În 2018, compania a finanţat prin leasing financiar investiții de peste 650 milioane lei, +17% față de 2017. Valoarea totală a activelor gestionate de BT Leasing a crescut pe parcursul anului 2018 cu 25%, până la 1 miliard de lei, iar 90% din portofoliu este reprezentat de IMM-uri româneşti. 50% din finanțări sunt generate de rețeaua Băncii Transilvania, iar 30% de parteneriatele cu dealerii şi importatorii de auto şi echipamente. Tot în 2018 a avut loc fuziunea dintre BT Leasing şi ERB Leasing.

BT Asset Management S.A.I., al treilea jucător pe piața fondurilor mutuale 

La BT Asset Management, în primul trimestru al anului, peste 35% din operațiuni au fost realizate online, prin BT24. În aceeaşi perioadă a anului, au avut loc aproape 7.500 de operațiuni de investiție. Recent, compania a lansat BT Dolar Fix, primul său fond de investiții cu emisiune de unități de fond denominată în dolari americani. BT Asset Management S.A.I este compania specializată în administrarea de investiții a Grupului Financiar Banca Transilvania, cu 44.000 de clienți activi, 10 fonduri deschise de investiții care acoperă plaja venit fix-mixt-acțiuni cu plasamente preponderente în România şi cu peste 250 milioane de lei investiții directe în acțiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti.

BT Capital Partners, în top 3 intermediari la Bursă în primul trimestru 2019

BT Capital Partners, membru exclusiv în România al Oaklins, a realizat peste 10% din totalul valorii tranzacționate la Bursa de Valori Bucureşti în primul trimestru al anului, reprezentând aproape 550 milioane lei. Compania este în top 3 intermediari la Bursă în primele trei luni din 2019, conform clasamentului BVB. În februarie a.c., BT Capital Partners a intermediat listarea la BVB a emisiunii de obligațiuni corporative subordonate emise de catre Idea::Bank S.A. De asemenea, compania a fost consultantul financiar exclusiv pentru Brise Group, unul dintre cele mai mari grupuri din agribusiness din România, care a încheiat un parteneriat strategic de peste 50 de milioane de euro cu fondul chinez de investiții CEE Equity Partners.

Integrarea ERB Retail Services şi a Victoriabank în Grupul Financiar BT

ERB Retail Services şi BT Direct, instituții nebancare destinate acordării creditelor de consum, se află în etapa de integrare în Grupul Financiar BT, integrare care are loc pe mai multe paliere: juridic, produse & servicii, resurse umane. Fuziunea va avea loc în cursul acestui an. ERB Retail Services este compania achiziționată de BT odată cu Bancpost şi ERB Leasing în aprilie 2018. 

Banca Transilvania a devenit acționar Victoriabank în ianuarie 2018, iar în prezent banca din Republica Moldova este în etapa de integrare în Grupul Financiar BT. Până acum a avut loc o reconfigurare a businessului şi a strategiei Victoriabank. Recent, cele două bănci BT şi Victoriabank au acordat primul credit sindicalizat transfrontalier România – Republica Moldova, în valoare de 21 de milioane euro, centrului comercial Shopping MallDova. BT şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare susțin, printr-un parteneriat strategic, creşterea Victoriabank, antrepenorii şi economia Republicii Moldova.

Grupul Financiar BT & implicarea în educația financiară şi antreprenorială

BT se implică inclusiv la nivel de grup financiar în proiecte de educație financiară şi antreprenorială, dar şi de CSR. Grupul Financiar Banca Transilvania este partenerul Bursei de Valori Bucureşti în programul de mentorat Made in Romania: Liga BVB, ediție 2019 lansată în februarie, destinat identificării şi susținerii companiilor româneşti pentru listarea la Bursă. De asemenea, susține platforma de conectare a companiilor listate la BVB, Investing Romania, precum şi Fluent în finanțe, platformă de educație financiară şi seminarii organizate în diferite localități. În primele trei luni ale acestui an, prin BT Club au fost organizate cursuri la care au participat aproape 800 de antreprenori şi, mai mult decât atât, banca a extins recent în Republica Moldova această inițiativă prin lansarea Victoriabank Club. De asemenea, Grupul BT a continuat să se implice în viața comunității, prin plantarea Pădurii Transilvania 5.0 (în Bistrița-Năsăud) şi a Pădurii Victoriabank 1.0 (în Republica Moldova).

Rezultatele financiare consolidate sunt în completarea situațiilor financiare individuale, comunicate investitorilor şi Bursei de Valori Bucureşti prin raportul curent al Băncii Transilvania din data de 25.04.2019. Datele financiare pot fi consultate pe siteul BT.

Comentarii Facebook