Fructele şi legumele mai puţin arătoase vor ajunge pe rafturile supermarketurilor. Anunțul făcut de Comisia Europeană


Comisia Europeană propune să nu mai existe standarde de comercializare pentru fructele și legumele care ajung pe rafturile supermarketurilor. Asta ne-ar permite să cumpărăm fructe şi legume proaspete la preţuri mai accesibile, air măsura ar contribui şi la reducerea risipei alimentare. 

Supermarketurile sunt pline de legume şi fructe strălucitoare şi colorate. Cele deformate, cu pete sau cu dimensiuni "greşite" nu ajung pe rafturi. Oamenii se duc în pieţe special pentru aceste produse. 

Comisarii europeni vor să facă loc şi legumelor sau fructelor din categoria a doua în magazine pentru a evita risipa. În Marea Britanie, de exemplu, acestea sunt la mare căutare acum din cauza inflației și a scumpirilor. Pentru că preţurile sunt mult mai mici.

Reprezentanţii unui hypermarket spun că aproximativ 83 de tone de legume şi fructe au fost salvate în ultimele 6 luni prin vânzare imediată. O cutie de legume este 4,5 lei, iar una de fructe, 6 lei şi pot cântări până la 2 kilograme. Specialiştii au, însă, reţineri.

În lipsa unor reglementări clare, am putea ajunge să importăm fructe şi legume bolnave sau cu mucegai

Vlad Gheorghe, preşedintele asociaţiei Legume şi Fructe: Era simplu sa spună marfă pentru cum sunt fructele, dulcețuri, marfă pentru gătit. La vinete sau ardeiul de zacuscă. Dar ea vine să acopere, practic, tot în piața românească. Nicio țară nu cred că își va da calitatea extra să vină la export și să rămână categoria I, a II-a și industrializare la țările care o furnizează.

Acum, pentru a intra la raft, fructele şi legumele trebuie să îndeplinească o serie de standarde, cum ar fi dimensiunea, forma şi gramajul. În Europa, o treime dintre legume și fructe sunt aruncate. Acestea ajung la gunoi, de multe ori nu pentru ca s-au stricat, ci pentru ca nu arată bine, scrie Observator.

Comentarii Facebook