Fraţii Micula trebuie să returneze banii primiți drept despăgubire: 85 de milioane de euro/ UPDATE: Vom da statul în judecată

 

Comisia Europeană a stabilit că despăgubirile de 85 de milioane de euro primite de fraţii Micula încalcă normele UE privind ajutoarele de stat.

 

Cei doi oameni de afaceri au câștigat procesul împotriva statului român la Curtea de la Washington şi trebuie să primească despăgubiri.

 

Cei doi antreprenori au beneficiat de acele ajutoare de stat în calitate de investitori suedezi și trebuie să returnze sumele.

 

Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată”, se arată în raportul Comisiei Europene, conform zf.ro.

 

Frații Micula au dat statul român în judecată la curtea de arbitraj ICSID de la Washington, susținând că le-au fost eliminate anumite facilităţi fiscale.

 

Printr-o hotărâre arbitrală pronunţată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia. Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, doi investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă”, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

 

Instituţia subliniază că schema de încurajare a investiţiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiţi investitori şi, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat.

 

Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanţilor, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil şi trebuie să fie rambursate de către beneficiari”.

-----------------------------

UPDATE

 

Frații Micula au anunțat că vor da în judecată statul român și vor cere despăgubiri de 2,5 miliarde euro dacă aplică decizia CE.

 

"Vom ataca decizia peste tot, absolut peste tot unde avem dreptul! Toate pagubele pe care le vom suferi din cauza acestei decizii la vom imputa statului român. Dacă noi pierdem aceşti bani şi nu putem face faţă la plăţi din cauza asta, vom cere despăgubiri de 2,5 miliarde de euro, valoarea investiţiilor noastre în România", a mai spus Ioan Micula, conform Mediafax.


Fraţii Micula trebuie să returneze tot ce au primit până acum ca despăgubire de la stat, adică 76 milioane de euro, plus dobânzi. Pentru restul sumei, până la circa 190 de milioane de euro, câştigată în instanţă de investitori, banii au fost imobilizaţi într-un cont la Trezorerie. Aveam o prevedere în legea ajutorului de stat potrivit căreia, dacă există o investigaţie la nivelul Comisiei Europene privind un ajutor de stat, furnizorul, adică Ministerul de Finanţe, va institui măsuri asiguratorii pentru ca în cazul unei decizii de recuperare a Comisiei Europene, aceasta să poată fi pusă în aplicare imediat şi astfel să se respecte legile europene în vigoare. După decizia Curţii de Arbitraj de la Washington, Ministerul Finanţelor a virat banii într-un cont deschis la Trezorerie pe numele fraţilor Micula, pentru a nu fi în pericol să fie executate active din România, dar în acelaşi timp, ANAF a imobilizat suma în Trezorerie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Comentarii Facebook