FMI conditioneaza acordarea unei noi transe de imprumut Romaniei de modificarea ordonantei privind creditele populatiei

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus ca ordonanta trebuie modificata, astfel incat sa fie "satisfacatoare", "altfel nu nu vom putea continua".

 

"Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci si de Comisia Europeana. Este o conditionalitate", a declarat Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

 

Seful misiunii FMI a avut o intalnire cu presedintele Comisiei pentru Buget, Finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, pe tema Ordonantei 50/2010. Pe masa acestei comisii este acum pentru avizare ordonanta, dupa ce a fost votata de Senat in forma aprobata de Guvern.

 

Franks a spus ca aplicarea ordonantei in forma actuala ar provoca pierderi de sute de milioane de euro bancilor si ca trebuie gasita o formula pentru a minimiza costurile institutiilor de credit si pentru a asigura protect5ia consumatorului.

 

Ordonanta 50 a fost adoptata de Guvern in luna iunie si prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent. Autoritatile romane au decis ca noile prevederi sa se aplice si contractelor aflate in derulare.

Comentarii Facebook