Florești: Centru automat de colectare a deșeurilor, inaugurat în comuna Florești, pe strada Someșului - VIDEO

 

Un centru automat de colectare selectivă a deșeurilor a fost inaugurat pe strada Someșului, din comuna Florești, acesta fiind unic în județul Cluj.

 

La acest centru pot fi duse Pet -uri, sticle și doze de aluminiu, care sunt sortate automat, iar cetățeanul primește în schimb un bon care poate fi folosit în magazinele partenere. Centrul este administrat de o firmă privată și a costat 40.000 de euro.

 

În urmă cu 2 ani de zile, am semnat un parteneriat public-privat în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Dacă în urmă cu 4 ani plăteam la fondul de mediu undeva la 97 de mii de lei pe an, pentru că nu reușeam să facem colectare selectivă conform normativelor, anul trecut am plătit 17.000 de lei, iar în acest an nu vom plăti nimic. Având în vedere situația în care se află azi România, în care trebuie să plătim zilnic 150.000 de euro pentru necolectarea selectivă a deșeurilor menajere, eu zic că suntem cu un pas înainte. 

 

Sunt mulți floreșteni care și-au dorit puncte de colectare selectivă. Ceea ce se întâmplă azi este un plus în ceea ce privește modul de gândire al floreștenilor, modul civilizat de a fi. 

 

Această stație este automată, cea de la Polus este semiautomată, iar cea de pe Bulevardul Cetatea Fetei este un punct de colectare a deșeurilor reciclabile, toate trei cu posibilitatea de a fi recompensați. Acest punct, inaugurat azi, este automat”, a explicat primarul comunei Florești, Horia Șulea. 

 

Realizăm astăzi un nou pas spre normalitate. O premieră națională, Floreștiul venind în întâmpinarea necesităților unei comunități tinere, educate. Având în vedere faptul că punctul de colectare este o concepție integral românească, pot afirma că, fără îndoială, Floreștiul devine Capitala Inovației în Reciclare. Sistemul de coelctare selectivă este unul bazat pe containere îngropate, complet automatizat și cu telemeterie privind gradul de umplere și necesitatea de golire a containerelor. Practic, floreștenii doar introduc în aparat recipientul și urmează indicațiile de pe un touch screen user-friendly. Selectarea/transportul și depozitarea în containerele îngropate se realizează automat. Sunt ferm convins că floreștenii vor uzita din plin de acest punct de colectare deșeuri reciclabile În prezent, în Florești, avem PATRU puncte automatizate de colectare deșeuri. Pe lângă acestea, în zona de case din vatra satului, funcținează deja un sistem de colectare selectivă, în saci speciali și cu ridicare separată, de la domiciliu”, a mai declarat primarul comunei Florești, Horia Șulea. 

 

Stația știe să aleagă pe tipuri de materiale: pet, sticlă și doze de aluminiu. Este un orificiu care îți refuză materialul, dacă pui altceva. Dacă, spre exemplu, vrei să pui acolo un pantof, el nu va putea să intre și va fi imediat recunoscut ca material neconform. Dacă este recunoscut, materialul este orientat spre trei containere subterane, iar puritatea materialului va fi de 100%. Materialul este astfel curat și are valoare industrială. 

 

Dacă un recipient are o greutate mai mare, aparatul are un senzor de recunoaștere și pe ecranul care comunică cu cetățeanul îi spune să îl golească. Dacă este călcat cu piciorul, îi spune că este recipient non-conform. Vor fi recipienți care vor fi acceptați, iar alții nu”, a spus și Constantin Damov, co-fondator Green Group.

La inaugurare au fost prezenți și reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, pentru a ”lua notițe”. Municipiul este mult rămas în urmă în ceea ce privește colectarea selectivă, clopotele pentru Pet -uri fiind de multe ori vandalizate sau răsturnate de cei care fură materialele reciclabile, iar firmele de salubritate triază manual materialele adunate din tomberoane și ghenele de gunoi.

Comentarii Facebook