Euroins intră în insolvență. Lipsesc sute de milioane de euro. Toți românii vor acoperi paguba


Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis joi seara, 16 martie, ”în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins”, scrie Libertatea.ro, care citează surse familiare cu decizia și care au vorbit sub condiția confidențialității. ASF a votat pentru ridicarea autorizației Euroins, care intră, conform legii, în insolvență.

Aceasta este a patra insolvență a liderului RCA din asigurări din ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră, pe care statul o supraveghează și controlează, conform legii.

Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023). 

Consiliul ASF a analizat situația și a stabilit că Euroins are o problemă de solvabilitate, având în vedere că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) a companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorași surse.

Euroins, filiala din România a companiei cu capital bulgăresc, parte a grupului Eurohold, nu a oferit nici un răspuns până la publicarea acestui articol.

Euroins a susținut pe tot parcursul procesului de analiză că nu are nicio problemă de solvabilitate. Reasigurarea la compania de reasigurare din propriul grup, EIG Re, din Bulgaria, nu s-a dovedit, conform analizei ASF, o garanție reală.

Euroins a încasat în 2022 peste 2 miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea.

Țeapa Euroins se mutp în cârca Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), care va trebui să despăgubească pe oricare dintre cei 2,5 milioane de români care vor avea accident. Problema este că FGA nu mai are bani, fondul fiind secătuit de insolvența City Insurance și cele 6000 de cazuri de accidente care au trebuit să fie plătite în 2022.

FGA va trebui să primească bani de la bugetul de stat, pentru a fi salvată situația, adică totți românii vor plăti țeapa dată de Euroins.

Comentarii Facebook