După ce au mărit o serie de taxe și impozite, guvernanții vor să le arunce românilor „firimituri” prin reducerea CASS


După un an în care au crescut taxele și impozitele, coaliția de guvernare anunță noi măsuri pentru angajați. Aceștia ar putea rămâne cu bani în plus la salariu după achitarea tuturor taxelor.

Coaliția de guvernare analizează mai multe scenarii pentru reducerea taxării pe muncă. Unul dintre scenariile reducerii poverii pe muncă este reducerea CASS în decurs de doi ani. Potrivit unor surse, contribuțiile sociale ar urma să fie reduse în primul an cu două procente și în al doilea an cu trei procente.

Această reducere ar aduce un plus la salariul românilor plătiți cu minimul pe economie 56 de lei în primul an, iar din al doilea an, 140 de lei. Salariul minim brut pe economie este în acest moment de 3000 de lei, scrie Antena 3 CNN.

Amintim că anul 2023 a venit cu o serie de modificări fiscale. Guvernul a decis să majoreze impozitarea dividendelor la 8%, de la 5%, cu aplicare de la începutul anului 2023. De asemenea, s-a majorat TVA-ul pentru mai multe produse. Astfel, pentru unele băuturi (ape minerale și ape gazeificate care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA a crescut de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023. În ceea ce privește serviciile de cazare, restaurant și catering, a fost majorată cota de TVA de la nivelul actual de 5% la 9% începând cu 1 ianuarie 2023.

În ceea ce privește regimul fiscal aplicabil avantajelor de natură salarială, modificările la Codul fiscal introduc, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, un plafon lunar de venit neimpozabil de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, în care sunt incluse, cumulat lunar, unele beneficii salariale parțial neimpozabile în prezent sau unele noi, cu respectarea anumitor condiții, scrie PwC.

Comentarii Facebook