Efectele măsurilor fiscale ale Guvernului: Facturi neîncasate sau plătite cu întârziere


Facturile neîncasate şi cele plătite cu întârziere vor fi o nouă ”modă” în economia românească, ceea ce va duce la blocaje pe toate planurile, după doi ani de relativă acalmie, conform unui studiu realizat de consultanţii Frames.

Amânarea plăţii facturilor este cea mai simplă metodă pe care o au la dispoziţie multe dintre companii care vor să se protejeze în faţa riscului.

Într-o economie slab capitalizată, cu peste 80% dintre companii care trăiesc de pe o zi pe alta, fără rezerve financiare şi cu acces limitat la finanţare, ”vortexul financiar” din acest început de an a prins pe picior greşit mare parte dintre firmele din România, arată studiul.

Potrivit unui sondaj realizat de Frames & Train Your Brain în rândul a peste 150 de companii reprezentative pentru întreg spectrul economic, în perioada 15-25 ianuarie 2019, cei mai mulţi investitori au ajuns să se teamă în primul rând de extinderea blocajului financiar în economie. Întrebaţi care consideră că sunt principalele provocări pentru mediul de afaceri, în contextul măsurilor fiscale luate de autorităţi la sfârşitul anului trecut şi a deprecierii semnificative a cursului monedei naţionale, 78% au indicat blocajul financiar (neplata facturilor sau plata cu întârziere a acestora) drept principală problemă.

Oamenii de afaceri se tem și de deprecierea leului în faţa principalelor valute, menţionată de 63% dintre respondenţi, în timp ce poziţia a treia este ocupată de posibila apariţie a unor noi taxe şi impozite pentru mediul de afaceri (52%) pe care Guvernul le-ar putea introduce pentru a-şi acoperi necesităţile bugetare.

Firmele au mai menţionat, în rândul principalelor provocări pentru mediul de afaceri, creşterea semnificativă a preţurilor utilităţilor şi a materiilor prime (32%), scumpirea şi limitarea accesului la finanţare (29%) şi accentuarea crizei din piaţa muncii (23%).

De remarcat şi apariţia în top a deciziilor guvernamentale şi a măsurilor cu caracter politic (19%) şi a unei potenţiale noi crize economice (16%).

Îmbunătăţirea comportamentului de plată, remarcată în anii 2017-2018, pe fondul creşterii economice şi a noilor reglementări în domenii precum comerţul alimentar şi construcţii, tinde să se degradeze în 2019. Temerile menţionate de investitori creează perspectiva unui mediu de afaceri tot mai dificil, plin de necunoscute, în special de natură fiscală, iar construcţia unui buget predictibil pentru 2019 se anunţă o misiune imposibilă pentru multe dintre companii, indiferent de dimensiunea business-ului”, estimează Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit estimărilor companiei de consultanţă, în acest context, nu este exclus ca valoarea plăţilor restante ale companiilor româneşti să depăşească nivelul de 25 de miliarde de euro în 2019, după ce, în 2018, s-a situat la circa 22 de miliarde de euro, potrivit datelor preliminare.

În 2017, plăţile restante pe ansamblul economiei au scăzut cu 17,6% comparativ cu 2016, ajungând la 20 miliarde euro, iar gradul de îndatorare s-a redus la 53,7%.

Cel mai afectat domeniu de întârzierile la plată continuă să fie comerţul, menţionat de 73% dintre respondenţi. Industria prelucrătoare (67%), construcţiile (58%) şi sectorul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (43%) se află pe următoarele locuri în clasament, urmate de transporturi şi depozitare (22%) şi hoteluri şi restaurante (17%).

Comentarii Facebook