Economistul Andrei Caramitru dă de pământ cu activiștii care vor să salveze toate ruinele comuniste: ”Am văzut fața hâdă a extremismului absolut!”


Războiul dintre activiști și dezvoltatori este mai viu ca oricând. La Cluj-Napoca avem două proiecte pe care se stă cu lupa, mall -urile de la Carbochim și cel de pe actuala platformă Sanex - Cesarom. De altfel, în toată țara sunt discuții de acest gen, iar activiștii formează front comun împotriva dezvoltatorilor.

Economistul Andrei Caramitru spune, însă, că sunt interese foarte mari din partea unor ”oengeuri isterice care protejează boscheții si ruinele”.

De când am avut tupeul să atac - contra curentului total, știu - oengeurile isterice care protejează boscheții si ruinele. Și m-am pronunțat pentru dezvoltare și modernizare și creștere economică. Am văzut fața hâdă a extremismului absolut. 

4 situații concrete ca sa înțelegeți cât de mare e nebunia în capul unor oameni:

- am fost eu amenințat cu moartea, mulți mi-au scris ca ce bine ar fi dacă as dispărea fizic 

- la o știre banală din Oradea, unde se anunta demolarea unei fabrici vechi de bere in ruina de la marginea târgului, nimic special - oameni cu nume și prenume amenințat cu moartea pe toți politicienii. Vor sânge 

- am descoperit că exista o întreaga rețea de arhitecti, ong-uri și ziariștii care nu se lupta doar pentru protejarea spațiilor verzi sau ale monumentelor. Cer cu furie că până și platformele industriale comuniste in ruina sa fie incluse în patrimoniul național - ruinele de hale (acum pline de sobolani si boschetari) sa fie monumente adică, și nimeni sa nu aibă dreptul sa se atingă de ele. 

- șeful unui ONG serios de politici publice (Sorin Ionita de la Expert Forum) acuza pe oricine e acționar chiar cu 0.1% în vreun dezvoltator de ticăloșie - deci dacă cumperi niște acțiuni pe bursa ești ultimul om huo. Și urlă grobian prin comentarii, deși părea om echilibrat și normal la cap. 

E foarte îngrijorător. 50% din oameni regreta perioada comunista. Dar - in “bula” noastra - mai avem probabil încă 20% ÎN PLUS care urăsc profund orice “business”, “hienele capitaliste”, și refuză categoric orice modernizare schimbare cât de mica. 

Este un moment periculos. Suntem în situația din anii 1930 acum, când după valul de modernizare de dinainte ne-am pomenit cu legionarii la putere, cu patriarhul numit prim-ministru, cu atentate și haos în țară.

Nu știu dacă avem anticorpii ca societate sa trecem peste nebunia asta. Și dacă oamenii normali - care produc, inovează, construiesc, muncesc - ne putem cumva coaliza ca să-i blocăm pe nebuni să distrugă tot”, a explicat economistul Andrei Caramitru.

Comentarii Facebook