Economist de renume despre criza financiară ce bate la ușă: Deficitul bugetar este cauzat și de creșterea salarilor bugetarilor


Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Băncii Raiffeisen Bank, a spus că deficitul bugetar al României este de 6,36%, cu posibilitatea de a ajunge chiar la 10% din PIB.

S-ar putea ajunge ca statul să nu poată plăti salariile bugetarilor, dacă pensiile se vor majora cu 40%, așa cum este programat din 2021.

Problema este că, în prag de alegeri, nimeni nu va lua măsuri pentru a redresa lucrurile. Ionuţ Dumitru spune că s-a ajuns aici pentru că au fost crescute salariile din sectorul public fără a se măsura eficiența funcționarilor.

E greu să măsori productivitatea în sectorul bugetar. Cel care lucrează în sectorul public şi lucrează în serviciul cetăţeanului, furnizează un serviciu. Sunt furnizate servicii pentru clienţi. Clientul serviciului public este cetăţeanul. Se pot găsi măsuri de productivitate şi de eficienţă. Se pot face nişte chestionare de satisfacţie a cetăţeanului. (...) În Administraţia publică, în momentul de faţă, sunt salarii care, în medie, depăşesc cu 60% media pe economie, ceea ce este anormal. În termeni relativi, Administraţia publică din România este cea mai bine plătită din Europa”, a spus acesta la Aleph News.

Ionuţ Dumitru i-a mai sfătuit pe români să investească cu grijă.

E o perioadă nu tocmai propice pentru decizii majore, atât timp cât avem nişte incertitudini destul de mari. Deşi economic aş fi tentat să spun că lucrurile evoluează mai bine decât aşteptările, pe cifre, în ultimele luni, lucrurile s-au mişcat mai bine decât ne aşteptam iniţial. Nu numai în România, ci pe peste tot în Europa. Îngrijorările, în momentul de faţă, sunt în legătură cu ce se întâmplă cu această criză Covid. Avem acest nou val de contagiune care comportă nişte incertitudini. În momentul în care există aceste incertitudini, evident că e de evitat să iei decizii majore cu privire la situaţia financiară pe următorii ani, mai ales dacă iei decizii pe termen lung. E un moment în care trebuie să pui lucrurile pe hârtie şi să iei cu mare atenţie deciziile. Să nu luăm decizii pripite”, a mai precizat economistul-şef al Băncii Raiffeisen Bank.

Lumea se așteaptă ca 2021 să vină cu o revigorare economică, dar situația poate sta mai rău, urmând ca abia în 2022 să aibă loc o creștere economică, a ami precizat Ionuț Dumitru.

Comentarii Facebook