Dulciurile s-au scumpit cu 25%. Vezi cât trebuie să scoată din buzunar iubitorii de dulciuri pentru o felie de tort


Scumpirile lovesc puternic și în industria dulciurilor. Analiștii anunță majorări de prețuri de până la 25%. Iar pentru a face față scumpirilor materiei prime, comercianții și producătorii recurg și alte practici: reduc cantitățile, orele de program sau folosesc cât mai puțin utilajele speciale. 

Acum, dulciurile sunt cu 25% mai scumpe decât anul trecut. Conform producătorilor, acestea s-ar putea scumpi și mai mult până la sfârșitul anului, tot cu 25%. Concret, dacă anul trecut o felie de tort de 100-105 de grame costă 20 de lei, acum, iubitorii de dulce trebuie să scoată din buzunar 25 de lei, iar la finalul anului s-ar putea să se găsească la prețul de la 30 de lei

Materia primă pentru dulciuri s-a scumpit cel mai mult. Potrivit datelor INS, zahărul şi uleiul sunt, pracic, cu 50% mai scumpe, iar pentru făină şi unt, preţurile au crescut cu 34 şi, respectiv, 35 la sută.  

În fiecare an de sărbători noi facem aici cozonaci şi într-adevăr, dacă facem comparaţie cu anul trecut, preţul la materia primă pentru cozonac s-a dublat. Prin urmare, acest lucru se va reflecta şi în preţul produsului finit” a explicat Medeea Piron, proprietar cafenea.

Pentru a reduce costurile, unii proprietari taie din gramajul prăjiturilor, alţii reduc orele de program sau încearcă să folosească frigiderele mai puţin. La nivelul Uniunii Europene, preţul zahărului este de aproape trei ori mai ridicat fata de anul trecut.

Cu cât s-au scumpit produsele pentru cofetărie

  • Zahăr +50%;
  • Ulei +47%;
  • Făină +35%;
  • Unt +34%.

Comentarii Facebook