Dragoș Damian, CEO Terapia, dă de pământ cu guvernanții: Angajatul român rămâne cu cel mai mic salariu în mână, sub Ucraina, Bulgaria etc


CEO -ul Terapia, Dragoș Damian, a făcut o analiză pe salariile a zece țări din Europa de Est, iar concluzia este că, în România, angajatul rămâne cu cel mai mic salariu în mână. 

În tabelul comparativ de mai jos din care am exclus Europa de Vest ca sa evitam depresia, avem tari din UE si din afara UE (inclusiv din Uniunea Euro-Asiatica UEA), mai dezvoltate si mai puțin dezvoltate si cu structuri diferite de aport la PIB. Si totuși, nu au fost alese la intamplare, ele avand un numitor comun: toate se confruntă cu lipsa de resursa umană calificată / necalificata, din cauza unui exod dramatic al forței de muncă, care creează premise pentru munca la negru si importul de muncitori din zona asiatică. Unele dintre țările de mai sus “au noroc” dacă se poate spune așa, pentru ca limba rusa este folosită ca traducator si pot sa atraga resursa umana si din spatiul UEA (foarte multă resursa calificată din Belarus si Ucraina lucrează in Polonia și începe sa migreze și către Cehia).

Frapeaza totuși faptul ca deși România nu are cel mai mare cost total cu salariile (angajat + angajator) – e doar pe locul 5 – totuși, după redistributia din 2018 pe care multe companii fie nu au aplicat-o, fie nu au aplicat-o onest, angajatul ramane cu cea mai mica remunerație neta, iar angajatorul plătește doar 2,2% cheltuieli cu angajatul. Așadar, pe de o parte angajatorul este stimulat sa investească in țara datorită cheltuielilor mici, dar angajatul ramane cu cea mai mica suma netă in mână din grupul de comparatie – adică exact ce poate fi mai contraproductiv pentru a reține si dezvolta resursa umană.

Probabil ca o astfel de analiza este punctul de plecare pentru o reforma salariala sustenabila si nu promisiuni ca vor creste salariile sau ca salariile minime nu vor fi impozitate. In Romania pur si simplu nu mai exista oameni care sa munceasca. Toate planurile marete din PNRR vor fi executate cu vreo 100 de mii de muncitori asiatici, HORECA va functiona in curand numai cu muncitori asiatici.

România are nevoie sa fie condusa strategic pe un orizont de cel puțin 10 ani. Trebuie definite noi sectoare de competiție industrială in care sa atragem investiții, trebuie patronate de Președinție, Parlament si Guvern proiecte curajoase “Cumpara Fabricat in Romania”, sistemele de educație si sanatate trebuie curățate de oligarhiile de partid si familie care le fac praf resursele, scoala trebuie legată de piața muncii, avem nevoie de un plan serios pentru a salva demografia”.

225044048_165077465693494_8752138605747122393_n.jpg

Comentarii Facebook