Distribuitori de presa din Cluj, care foloseau muncitori la negru, amendati cu 160.000 de lei, de ITM


Doi distribuitori de presa au fost amendati de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) a judetului Cluj cu 160.000 de lei, pentru ca foloseau 37 de angajati platiti la negru.

Controalele au fost efectuate in perioada 22 octombrie - 10 noiembrie 2010, la SC LAV PRESS DISTRIBUTION SRL si SC EDIYOUNG SRL, care au preluat activitatea fostului Rodipet SA, in judetul Cluj.

Inspectorii au constatat ca cei care lucrau in chioscurile de ziare ale celor doua firme nu avea contracte de munca si nu beneficiau de niciun fel de protectie.

"Lipsa asigurarilor de sanatate si protectie a muncii este cu atat mai periculoasa cu cat acesti lucratori desfasoara activitati de transport, distributie si incasare a unor sume de bani, fiind expusi riscurilor directe specifice, de natura celor legate de siguranta fizica dar si a bolilor profesionale generate de supraefort. Din verificarile efectuate rezulta ca cele doua societati comeriale au colaborat pe raza judetului Cluj cu un numar de 19 lucratori la SC LAV PRESS DISTRIBUTION SRL si 18 lucratori la SC EDIYOUNG SRL, carora nu le-au incheiat contracte individuale de munca, practicand astfel munca la negru", a declarat inspectorul sef al ITM Cluj, Emilian Rosca.

Cele doua firme ii plateau pe angajati prin virament bancar.

"Plata prestatiilor, respectiv depunerea incasarilor se facea prin banca unde fiecare angajat avea deschis un cont utilizat in acest scop, o metoda simpla prin care cele doua societati comerciale ocoleau plata cheltuielilor salariale. ITM Cluj a sesizat Directia Generala a Finantelor Publice Cluj pentru a efectua un control fiscal in scopul recuperarii sumelor datorate la bugetul statului prin neplata impozitului pe salarii si a celorlalte contributii salariale", a mai spus Emilian Rosca.

SC LAV PRESS DISTRIBUTION SRL a fost sanctionata cu 82.000 de lei, iar SC EDIYOUNG SRL cu 78.000 de lei.

Comentarii Facebook